HomeHL-EconomyΣταθάκης: Προχωρούμε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Σταθάκης: Προχωρούμε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Ομιλία σε εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίζονται ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές, τόνισε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Κρίση- Μεταρρυθμίσεις- Ανάπτυξη» επισήμανε ακόμη την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή και συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Θέτοντας το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Λιαργκόβας παρέπεμψε στον Γιώργο Σταθάκη, που είναι και ο αρμόδιος υπουργός και ο οποίος τον διαδέχθηκε στο βήμα των ομιλητών.

Ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου με θέμα «Τεχνολογία των Μεταρρυθμίσεων και Διεθνείς Συγκρίσεις» ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να ταυτίζονται με ιδιωτικοποιήσεις και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν αλλά απέτυχαν παταγωδώς, συνέχισε στο σκεπτικό του και αναφέρθηκε στην ιστορία των επιτυχημένων όπως είπε μεταρρυθμίσεων (Τρικούπης, Βενιζέλος, Καραμανλής) που συνδυάστηκαν με αλλαγές στο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε τον «κανόνα» μεταρρυθμίσεις προάσπισης του δημοσίου και όχι του κράτους, με διαφάνεια και διασφάλιση όλων των εμπλεκομένων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο εφαρμογής της. Ως δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση ανέφερε την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, που στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες. Η λίστα του υπουργού συνεχίστηκε με την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων και το πλαίσιο χωροθέτησης.

Φθάνοντας στο θέμα της ενέργειας απάντησε στον κ. Λιαργκόβα λέγοντας ότι δεν ακολουθήσει την προτροπή του να σχολιάσει το θέμα της ΔΕΗ. Προτίμησε να μιλήσει για τους κανόνες λειτουργίας στον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, όπου η κυβέρνηση διασφάλισε το 51% του δημοσίου σε συνδυασμό με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταδικασμένες να πετύχουν, αν θέλεις να κάνεις εχθρούς, κάνε αλλαγές, έκλεισε την ομιλία του ο κ. Σταθάκης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση