HomeHL-GreeceΑρχίζουν τα εσωκομματικά τεστ στον ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η συμφωνία

Αρχίζουν τα εσωκομματικά τεστ στον ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η συμφωνία

Αν και δεν ανησυχούν για την πλειοψηφία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις πιέσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους δανειστές το συντομότερο, να ασκούνται όλο και πιο έντονα από πολλές πλευρές και τα χρονικά περιθώρια να γίνονται ασφυκτικά, εάν η Αθήνα θέλει να προλάβει το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου, η κυβέρνηση αρχίζει το εσωκομματικό «μασάζ» στους βουλευτές, ώστε να περάσουν τα νέα μέτρα με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Στο Mέγαρο Μαξίμου δεν φοβούνται τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας, καθώς θεωρούν ότι κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ πιθανότατα) δεν θα φτάσει μέχρι του σημείου να πλήξει με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση. Ανησυχούν ωστόσο έντονα για το κλίμα που θα δημιουργηθεί από την εκδήλωση διαφωνιών και γκρίνιας για σειρά ρυθμίσεων και μέτρων, που θα φέρει η συμφωνία, όπως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ακριβώς επειδή μπορεί αυτές οι διαφωνίες να συνδυαστούν και με κοινωνικές αντιδράσεις, η ανησυχία γίνεται εντονότερη, ειδικά σε μία περίοδο που το κυβερνών κόμμα πιέζεται δημοσκοπικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζει η ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πτυχές των συμφωνημένων, αλλά και όσων συζητούνται ακόμη και θεωρούνται ανοιχτά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα ενημερώσει σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα της ΔΕΗ, ενώ σειρά θα πάρουν τις επόμενες ημέρες όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας για το σύνολο των θεμάτων της συμφωνίας.

Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα αναμένεται πλέον να «τρέξουν» γρήγορα, εάν όντως ισχύει η βούληση του Μαξίμου για μία τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου: Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να ενημερωθεί το Euro Working Group για τις ελληνικές θέσεις επί του πλαισίου που διαμορφώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να επιστρέψουν το ταχύτερο τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να διαμορφωθεί το staff level agreement.

Στην κυβερνητική ηγεσία δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι τυχόν νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις θα επιδεινώσει περαιτέρω τα μεγέθη της οικονομίας. Οι προειδοποιήσεις για παράδειγμα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα ότι κινδυνεύουν όλοι οι στόχοι για το 2017 εάν συνεχιστεί η εκκρεμότητα, λειτουργούν μάλλον καταλυτικά, καθώς ήδη όλοι οι δείκτες του πρώτου διμήνου, πιθανόν και τριμήνου φαίνεται να βρίσκονται στο κόκκινο.

Το πρόβλημα ωστόσο για την κυβέρνηση είναι πιο σύνθετο και σοβαρό, καθώς δεν είναι ακόμη δεδομένο ότι θα υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία πακέτο, που να περιλαμβάνει δηλαδή επαρκώς θετικές ρυθμίσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η γερμανική απροθυμία σε αυτό το θέμα έχει θορυβήσει το Μαξίμου και είναι ενδεικτική η παρέμβαση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνη, ανιστόρητη και νεοαποικιακή αντίληψη την ακραία άποψη ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει άλυτο για να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι «εάν υιοθετηθεί, θα μετέτρεπε τη χώρα σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κλαμπ κρατών-δανειστών και κρατών-υπόδουλων σ’ αυτά».

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Δραγασάκης φανέρωσε και την αγωνία της κυβέρνησης μήπως οι δανειστές οδηγούν την Ελλάδα σε τέταρτο μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει χώρα, «δεν μας προσφέρεται και δεν είναι αναγκαίο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση