HomeΚΡΗΤΗΣυστάσεις της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση της νομοθεσίας για τα ζώα

Συστάσεις της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση της νομοθεσίας για τα ζώα

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης εξέδωσε διαταγή προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας  για την τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για όλα τα ζώα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

«Μετά από συνεχείς συζητήσεις, που έγιναν με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, με τον νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης κ. Λαγουδάκη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε για τον χρόνο που διέθεσε και τις εποικοδομητικές μας συνομιλίες, εκδόθηκε Διαταγή προς όλες τις αστυνομικές Διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα της Κρήτης για την απαρέγκλιτη τήρηση εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων της υπάρχουσας νομοθεσίας για όλα τα ζώα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται -και δίνεται εντολή- στην αναγκαιότητα ελέγχου των ιδιοκτητών ζώων, οι οποίοι με την εγκατάλειψη των ζώων τους και τις συνεχείς γεννήσεις που επιτρέπουν, ενέχονται τα μέγιστα για την αθλιότητα τόσο των χιλιάδων αδέσποτων όσο και για τις συνθήκες που διατηρούν στα ζώα τους γενικά και όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς.

Οι δράσεις της Ομοσπονδίας μας είναι ποικιλόμορφες και πολυσχιδείς έχουν δε σαν βάση τα μέτωπα, Παιδεία, ήδη τρέχει στα σχολεία της Κρήτης αλλά και της χώρας γενικότερα το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο Πλανήτη αλλά και συνεργασίες με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για εμπλουτισμό της ύλης που διδάσκονται με θέματα που αφορούν τα ζώα, Ενημέρωση με κάθε δυνατό τρόπο, Τήρηση της Νομοθεσίας, Δραστηριοποίηση των Αρχών, Εισαγγελικών, Αυτοδιοικητικών και Αστυνομικών κ.ο.κ..

Έτσι η ΕΛ.ΑΣ Κρήτης στην εν λόγω Διαταγή της, κρίνει επιβεβλημένο να δοθούν εκ νέου σχετικές εντολές / οδηγίες στις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της βάσει της Διαταγής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ τον Οκτώβριο του 2016, αφού οι αστυνομικές Υπηρεσίες στη Κρήτη συνεχίζουν να γίνονται δέκτες καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης – θανάτωσης ζώων, διατάραξης κοινής ησυχίας από δεσποζόμενα ζώα και μη τήρησης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών, αλλά και καταγγελιών ότι το αστυνομικό προσωπικό δεν επιδεικνύει το απαιτούμενο ενδιαφέρον, ζήλο και επαγγελματισμό για την αντιμετώπιση των καταγγελιών

Στις εν λόγω δύο διαταγές αναφέρεται περίπου ότι,

-αποτελεί κοινή παραδοχή σε κάθε οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία, ότι η εικόνα μιας χώρας και η ποιότητα του πολιτισμού της καθορίζεται, μεταξύ άλλων και από το επίπεδο μέριμνας και προστασίας το οποίο οι θεσμοθετημένες κρατικές λειτουργίες εξασφαλίζουν για τα ζώα.

-Το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, με προγενέστερες διαταγές, έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι, το θέμα της προστασίας των ζώων αποτελεί σημαντική παράμετρο της καθημερινής αστυνομικής δραστηριότητας και δε θα πρέπει να θεωρείται ως «πάρεργο». Επιπλέον τονίζεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία παράλληλα προς τις πολύπλευρες και αδιάλειπτες δράσεις που αναπτύσσει στο πλαίσιο της προστασίας της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας των πολιτών, οφείλει, με την ίδια δυναμική, τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποτελεσματικότητα να παρεμβαίνει, εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες, από τις ισχύουσες διατάξεις και διαταγές, διαδικασίες και μέτρα, σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου.

-Αναλύεται ο τρόπος και η διαδικασία βεβαίωσης των διοικητικών προστίμων του Ν. 4039/2012, ως τροποποιήθηκε με το Ν. 4235/2014. υ.

-Αναλύονται οι ισχύουσες διατάξεις που εφαρμόζονται στις συχνότερες περιπτώσεις καταγγελιών που περιέρχονται στις αστυνομικές Υπηρεσίες και γίνονται επισημάνσεις επ’ αυτών.

-Τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας δικτύου επικοινωνίας τόσο με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων όσο και με τις κατά τόπο υπάρχουσες Φιλοζωικές Οργανώσεις και Σωματεία, προκειμένου να αξιοποιούνται το ταχύτερο δυνατό οι κάθε μορφής πληροφορίες αναφορικά με περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Δίνεται εντολή, ώστε οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κρήτης να δώσουν εκ νέου συγκεκριμένες εντολές / οδηγίες στις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες σας, προκειμένου:

οι δύο αυτές Διαταγές αποτελέσουν εκ νέου αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και θέμα συζήτησης κατά τις υπηρεσιακές συναντήσεις των αστυνομικών αλλά και να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ως βασικό εργαλείο για το χειρισμό περιστατικών κακοποίησης ζώων και γενικότερα εφαρμογής απαρέγκλιτα της νομοθεσίας.

Να υπενθυμίσουμε εμείς, οτι οι υποθέσεις ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα από τους αστυνομικούς.

να συνεργάζονται με τους φιλοζωικούς συλλόγους, ώστε να ενημερώνονται από αυτούς για χώρους που έχουν εντοπιστεί «κακοποιημένα» ζώα ή να τους παρέχουν τυχόν στοιχεία, που ήθελε απαιτηθούν,

Γίνεται ειδική μνεία να επιτευχθεί η πλήρη δραστηριοποίηση των αστυνομικών αναφορικά με τη διενέργεια συνεχών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων που αφορούν σε παραβίαση της σχετικής με το αντικείμενο της παρούσας νομοθεσίας, με απώτερο στόχο την παντελή εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού ή άλλης βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος όχι μόνο των ζώων συντροφιάς, αλλά όλων των ζώων, τα οποία προστατεύονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι να επικεντρωθούν κυρίως σε ορισμένους χώρους, τους οποίους αναφέρει ρητά και δεν τηρούνται από τους ιδιοκτήτες οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

να εξετάζουν άμεσα και αποτελεσματικά τις καταγγελίες που περιέρχονται σε γνώση τους και αφορούν σε παραβίαση της σχετικής με το αντικείμενο της παρούσας νομοθεσίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταγγελιών για κακοποίησης, βασανισμού ή άλλης βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος ζώων,

να εφαρμόζουν με αυστηρότητα την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση, προβαίνοντας σε όλες τις Αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες, μεριμνώντας για την απαρέγκλιτη τήρηση των οριζόμενων αναφορικά με τη βεβαίωση διοικητικών προστίμων.

Με την ευκαιρία να τονίσουμε για πολλοστή φορά, ότι η δράση μας είναι απολύτως εθελοντική, αφορά έμβια ανυπεράσπιστα, ανθρώπινα και μη, μιας και τα μέλη μας δραστηριοποιούνται και σε άλλες εθελοντικές μορφές δράσης, δεν έχουμε ουδεμία οικονομική ενίσχυση ποτέ και από κανένα κρατικό ή άλλο φορέα, αντίθετα δίνουμε μεγάλο μέρος από το υστέρημά μας στην προστασία των ζώων γιατί αυτό είναι το αξιακό μας σύστημα και αυτό μας επιβάλλει η συνείδησή μας, στην οποία και μόνο και σε κανένα άλλο απολογούμαστε».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση