HomeHL-HealthΟ αυτισμός συνδέεται με θανάτους από πνιγμό ή τραυματισμό

Ο αυτισμός συνδέεται με θανάτους από πνιγμό ή τραυματισμό

Τι λένε οι ειδικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα παιδιά με αυτισμό αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από πνιγμό ή τραυματισμό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι θάνατοι των παιδιών με αυτισμό εμφανίζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια και είναι τρεις φορές πιθανότερο, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, να οφείλονται σε τραυματισμό.

Η μέση ηλικία θανάτου των ατόμων με αυτισμό στις ΗΠΑ είναι τα 36 έτη, πολύ μικρότερη από τον γενικό πληθυσμό. Πάνω από το ένα τέταρτο (28%) των θανάτων των ατόμων με αυτισμό οφείλονται σε τραυματισμό, ενώ ακολουθούν ως αιτίες η ασφυξία και ο πνιγμός. Στις τρεις αυτές αιτίες οφείλεται από κοινού σχεδόν το 80% των θανάτων. Σχεδόν οι μισοί θάνατοι (πάνω από 40%) συμβαίνουν στο σπίτι.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή επιδημιολογίας Γκουοχούα Λι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «American Journal of Public Health», ανέλυσαν τις αιτίες θανάτου 1.043 αρρένων και 324 θηλέων που είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό μεταξύ 1999-2014 (περίοδο κατά την οποία οι θάνατοι ατόμων με διαγνωσμένο αυτισμό σχεδόν επταπλασιάσθηκαν).

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν 160 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από πνιγμό σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά από αυτό το εύρημα, είναι ύψιστης προτεραιότητας τα μαθήματα κολύμβησης γι’ αυτά τα παιδιά αμέσως μετά τη διάγνωσή τους, που συνήθως γίνεται έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

«Παιδίατροι και γονείς πρέπει αμέσως να φροντίσουν για την ένταξη του παιδιού σε πρόγραμμα κολύμβησης, προτού καν αρχίσουν άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις συμπεριφορικές, λογοθεραπείας κ.α. Η κολυμβητική δεξιότητα για τα παιδιά με αυτισμό αποτελεί επείγουσα ικανότητα επιβίωσης» δήλωσε ο δρ Λι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά με αυτισμό έχουν μια τάση για το νερό (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, πισίνες κ.α.), που φαίνεται να ανακουφίζει το άγχος τους για την έλλειψη επικοινωνίας με τους γύρω τους. Όμως, αν δεν ξέρουν κολύμπι, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση