HomeHL-9Εταιρεία άφησε απλήρωτο εργαζόμενο επειδή αρνήθηκε να κόβει «μπλοκάκια»

Εταιρεία άφησε απλήρωτο εργαζόμενο επειδή αρνήθηκε να κόβει «μπλοκάκια»

Καταγγελία από το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την περίπτωση ενός εργαζομένου μηχανικού σε εταιρεία στο Ηράκλειο, τον οποίο ο εργοδότης του υποχρεώνει να «κόβει» δελτία παροχής υπηρεσιών καταγγέλλει το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, μολονότι ο θιγόμενος μηχανικός εργάζεται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, υποχρεώνεται από την εργοδότρια εταιρεία να «κόβει μπλοκάκια» και λόγω της άρνησής του σταμάτησε να του καταβάλει δεδουλευμένα.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του παραρτήματα δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον μηχανικό και παράλληλα διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εν λόγω εταιρεία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε συνάδελφο, τον εξαναγκασμό του να κόψει μπλοκάκι ενώ δούλευε με εξαρτημένη σχέση εργασίας και για τη μη υπογραφή σύμβασης εργασίας .

Βάση της ΣΣΕ που υπογράφηκε από το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τις εργοδοτικές ενώσεις ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΕΓΜ και Ε.Κ.Κ.Ε (Π.Κ. 10/ 6-03-2009): «Θεωρείται ότι υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και ως εκ τούτου υπάγεται στις διατάξεις της παρούσας, ο εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό, ανεξάρτητα από τον τρόπο καθορισμού και καταβολής του και επιπλέον υποβάλλεται σε νομική εξάρτηση από τον εργοδότη που εκδηλώνεται με το δικαίωμα του τελευταίου να ασκεί έλεγχο και εποπτεία ως προς τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο παροχής της εργασίας και να παρέχει δεσμευτικές για τον εργαζόμενο εντολές και οδηγίες για την ορθή εκπλήρωση της παροχής του, άσχετα αν ο εργοδότης ασκεί έμπρακτα το δικαίωμα αυτό ή αφήνει περιθώρια πρωτοβουλιών στον εργαζόμενο, εφόσον όμως η ευχέρεια αυτή δεν φθάνει μέχρι της κατάλυσης της υποχρέωσης υπακοής στον εργοδότη και δημιουργίας αντίστοιχα δικαιώματος ελεύθερης από τον έλεγχο του τελευταίου υπηρεσιακής δράσης.»

Το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, του οποίου αποτελούμε παράρτημα, δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό την προάσπιση των εργαζομένων μηχανικών και τεχνικών με ΔΠΥ (μπλοκάκι). Την αναγνώριση των συναδέλφων σαν αυτό που είναι: εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Βασική στόχευση μας αποτελεί η διάλυση του απαράδεκτου καθεστώτος των υποτιθέμενων «ελευθεροεπαγγελματιών συνεργατών» -εργαζομένων με μπλοκάκι- που απαλλάσσει την εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τις (για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωση σε απόλυση κλπ), που «απαλλάσσει» τους συναδέλφους από κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Έρχεται ακόμη να επιβεβαιώσει, ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου μας έχει φέρει 100 χρόνια πίσω, με τα αφεντικά να νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα. Οι εργαζόμενοι βαφτίζονται «συνεργάτες», με στόχο να μην τολμούν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο σε κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να παλεύουν μέσα από ατομικούς δρόμους. Μόνο ο συλλογικός αγώνας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων διασφαλίζει τη θέση τους και μπορεί να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς».

Διαφήμιση
Διαφήμιση