HomeHL-WorldΟι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής

Ψάχνουν την ενότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στην «αιώνια πόλη».

Εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν την ενότητα, αλλά και τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο μέλλον, στη σκιά του Brexit. Στη Διακήρυξη της Ρώμης δηλώνουν ότι «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» και ορίζεται ο δρόμος που θα ακολουθήσουν την επόμενη δεκαετία, εν μέσω των προκλήσεων που παρουσιάζονται, όπως το μεταναστευτικό, η οικονομία, ο λαϊκισμός και η τρομοκρατία.

synodos synodos1

«Η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, είτε θα είναι ενωμένη, είτε δεν θα υπάρχει. Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι κυρίαρχη», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στην ομιλία του στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί πριν από 60 χρόνια η Συνθήκη της Ρώμης. «Αποδείξτε ότι είστε οι ηγέτες της Ευρώπης», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η ΕΕ επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η ΕΕ να κάνει μια νέα αρχή».

Οι εκδηλώσεις της Επετειακής Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00.

Γιούνκερ: Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».

«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».

Τσίπρας: Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε

«Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

synodos2

«Καμιά φορά είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη να τις υπερασπιζόμαστε αυτές», είπε ο κ. Τσίπρας, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουμε εντός αυτής για να την αλλάξουμε», πρόσθεσε.

«Είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, εντός και εκτός της αίθουσας στην οποία υπεγράφη η διακήρυξη των 27, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης. Είναι θετικό ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Ομως, οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Εθεσα στο επίκεντρο της συζητήσης το αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Προφανώς, η απάντηση που πήρα είναι καταφατική. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει να απέχει η πράξη από τα λόγια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές για τα συνδικαλιστικά όργανα

«Η καταφατική απάντηση μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μαχη που αφορά τους εργαζόμενους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μάχη για τους εργαζομένους της χώρας μας, χωρίς να έχουμε σε αυτή τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας μας. Δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως στις άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση