HomeHL-9Η επέκταση της βάσης της Σούδας στη συνάντηση Καμμένου – Μάτις

Η επέκταση της βάσης της Σούδας στη συνάντηση Καμμένου – Μάτις

«Καινούργια ημέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αρχίζει καινούργια ημέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για μια εξαιρετική συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, η δημιουργία της «ασπίδας σταθερότητας» με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα νότια και με Βουλγαρία, Ρουμανία στον Βορρά, καθώς και η παράνομη μετανάστευση και η ανάπτυξη του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, επισημαίνοντάς του ότι αυτό έχει να συμβεί 27 χρόνια (να επισκεφθεί, δηλαδή, την χώρα μας ένας υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ). Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Μάτις αποδέχθηκε την πρόσκληση, ενώ ο Έλληνας υπουργός τον κάλεσε να επισκεφθούν μαζί και την Σούδα.

Όπως είπε, την συζήτηση απασχόλησε, κατά μεγάλο μέρος, και η ναυτική βάση της Σούδας και οι δυνατότητες επέκτασής της, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάτχει ηρεμία στην περιοχή, ενώ για το προσφυγικό ο ίδιος επισήμανε ότι η χώρα μας έχει σηλώσει μεγάλο βάρος.

Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το πώς η νέα αμερικανική διοίκηση αντιλαμβάνεται την έννοια του έθνους-κράτους, όπως είπε, ενώ η προηγούμενη είχε στο επίκεντρό της την παγκοσμιοποίηση -αν και δεν παρέβλεψε ότι υπήρχε σημαντική βοήθεια από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας φέρεται να εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πάνο Καμμένο για τη ναυτική βάση της Σούδας, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών και για βελτίωση των ήδη ισχυρών δεσμών ανάμεσά τους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση