HomeΕΛΛΑΔΑΣτις ΗΠΑ για την Εθνική Επέτειο ο Καμμένος – Συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Πενς

Στις ΗΠΑ για την Εθνική Επέτειο ο Καμμένος – Συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Πενς

Παρίσταται στις εκδηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στο χθεσινοβραδινό δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και επιφανών ομογενών που παρέθεσε στο Blair House ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρεινς Πρίμπους, ο αντιπρόεδρος Μαικλ Πένς μίλησε για τη σημερινή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο επειδή δέχθηκε τον ίδιο και τη σύζυγό του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και για την υποστήριξη του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θα παρεβρεθεί στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου και θα μιλήσει για την Ομογένεια και την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος είπε χαριτολογώντας ότι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που είναι ένας υπερήφανος Ελληνοαμερικανός, τον κάλεσε στο δείπνο.

Μίλησε επίσης για τη συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών στην Αμερική. Ο κ. Πρίμπους μίλησε για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και για τα σχέδια του για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό. Στους δημοσιογράφους μίλησε για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι υπερήφανος που είναι Έλληνας. Στην Ελλάδα ξεκίνησε η Δημοκρατία, η οποία ανθεί και στην Αμερική.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τον ελληνικό λαό και τον ενθουσιασμό του για τον εορτασμό της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Την χαρακτήρισε σπουδαία παράδοση για τον Λευκό Οίκο και θύμισε ότι ξεκίνησε από έναν σπουδαίο πρόεδρο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε, σύμφωνα με το ignatiou.com: “Είναι νομίζω μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Μας τιμά ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος Τραμπ και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου εδώ στο Blair House, σε μια επέκταση του Λευκού Οίκου στην εθνική εορτή της Ελλάδας.

Αυτό όπως ξέρετε γίνεται για την Ελλάδα και την Ιρλανδία μόνο, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και δείχνει την σημασία που δίνουν και οι ΗΠΑ στην συνεργασία τους με την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα στην στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και της διμερής σχέσης, οι οποίες έχουν βελτιωθεί και νομίζω βρίσκονται στην καλύτερη φάση τα τελευταία χρόνια μέσω και της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Τιμητική και η αυριανή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Έχουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Γνωρίζουν την διάθεση που υπάρχει εκ μέρους της Ελλάδας για μια στενότερη συνεργασία. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ όπως είπα και χθες στην Γερουσία σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα βρεθήκανε δίπλα και για την οικονομική κρίση στον Ιούνιο του 2015, αλλά και τώρα όπου πράγματι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από μια οικονομική κρίση και ζητάμε την συμπαράσταση όλων συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Δεν μπορώ να είμαι άδικος με τον Πρόεδρο Ομπάμα διότι και εκείνος προσωπικά παρενέβη όταν χρειάστηκε υπέρ της πατρίδας μας.

Είμαι βέβαιος όμως ότι η διοίκηση Τραμπ όπως και δημόσια έχει εκφέρει και πριν από τις εκλογές και φαίνεται και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ότι θεωρεί την Ελλάδα ένα σημαντικό και αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η διοίκηση Τραμπ θα είναι προς την Ελλάδα ιδιαίτερα φιλική στα πλαίσια και της συμμαχίας αλλά και των διμερών σχέσεων. Εγώ το είχα πει και από πριν όπως ξέρετε είμαι ένας από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα Τράμπκαι στους ελληνοαμερικανούς διότι θεωρώ ότι οι δημόσιες θέσεις που πήρε από την πρώτη στιγμή για την αναβάθμιση την γεωπολιτική της χώρας μας θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να ξεπεράσουμε και την κρίση την οικονομική.

Η συνάντηση στο Πεντάγωνο είναι ιδιαίτερα τιμητική. Μετά την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός δέχεται την Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική είδηση. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ, για την ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω συνεργασία. Είναι μια συνάντηση η οποία αναδεικνύει και τον ρόλο της Ελλάδας στην συμμαχία και την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα με την βάση της Σούδας. Μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη βάση που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο από το Norfolk μέχρι τον Κόλπο. Τα εξοπλιστικά είναι και αυτά στην ατζέντα.

Περνάμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την ετοιμότητα της, το αξιόπιστο των ενόπλων της δυνάμεων. Το ηθικό μας είναι αρκετά υψηλό από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε και τα μέσα εκείνα με τις δεδομένες δυνατότητες τις οποίες έχουμε και αυτό το έχουν αποδείξει οι ΗΠΑ και με τα δωρεάν ελικόπτερα τα Σινουκ αλλά και τα τελευταία 70 ελικόπτερα τα οποία παρέχει προς την Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια και πιστεύω ότι με την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας πέραν του ενός έτους θα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αμερικής, περίπου 16:45, ώρα Ελλάδος) θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. «Είμαι, επίσης, εδώ για να συναντήσω το νέο υπουργό Άμυνας κ. Μάτις και να συζητήσουμε την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια», είπε σχετικά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση