HomeHL-GreeceΕπιστολή του πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους για τα εργασιακά

Επιστολή του πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους για τα εργασιακά

Ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το εάν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ισχύει και για την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο -και ειδικά σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις- ισχύει για την Ελλάδα ή μόνο τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. ζητάει μέσω επιστολής του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην επιστολή, που απευθύνεται και στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. πλην της Τερέζα Μέι, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι σε μερικές ημέρες θα γιορταστεί η 60η επέτειος από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη.

«Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία και την ειρήνη» γράφει ο πρωθυπουργός, και συνεχίζει: «Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά την θεσμική τους κατοχύρωση.

Υπογραμμίζει δε, ότι εναπόκειται στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις;» διερωτάται ο κ. Τσίπρας, και απαντά: «Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου αυτό το δικαίωμα περιορίζεται».

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτευγμάτων του κοινού ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«…με σημαντικότερη εξ’ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις “βέλτιστες πρακτικές” σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς της εξαίρεσης σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και την αγορά εργασίας ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι δεσμεύσεις έχουν τηρηθεί κατά γράμμα.

«Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε τις απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι πρόθεση της Αθήνας είναι να υποστηρίξει την Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς, όπως αναφέρει, κινείται σε θετική κατεύθυνση.

«Ωστόσο, για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε εάν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Τσίπρας ζητά την υποστήριξη του κ. Τουσκ ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση