HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓερμανικό ΥΠΟΙΚ για πλεόνασμα: «Μην μας κατηγορείτε που είμαστε αποτελεσματικοί»

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για πλεόνασμα: «Μην μας κατηγορείτε που είμαστε αποτελεσματικοί»

Αιχμές κατά Τραμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερμανία εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση στην κατηγορία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ υψηλό – μην μας κατηγορείτε που είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε και ο πληθυσμός μας που γερνά ούτως ή άλλως θα το καταναλώσει.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του σήμερα ότι καθώς γερνάει ο πληθυσμός της χώρας με ταχείς ρυθμούς, οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο στο εσωτερικό παρά να αποταμιεύουν στο εξωτερικό, ενισχύοντας την κατανάλωση και μειώνοντας το πλεόνασμα.

«Σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι αποταμιεύσεις –συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που επενδύονται στο εξωτερικό– θα μειωθούν καθώς οι συνταξιούχοι τις χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν την κατανάλωσή τους στη Γερμανία», ανέφερε. «Αυτό προφανώς θα μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και θα μπορούσε να το μετατρέψει ακόμα και σε έλλειμμα».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα –που ενοχλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πολλούς άλλους στην Ευρώπη– ήταν το αποτέλεσμα των καλύτερων επιδόσεων της Γερμανίας στο επιχειρείν σε σχέση με άλλους.

Ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, στην οποία η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή. «Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία δεν ελέγχεται από το κράτος», δήλωσε το υπουργείο.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση