HomeΚΡΗΤΗ«Επιβεβλημένο να παραμείνουν σε ειδικό καθεστώς 400.000 αγρότες»

«Επιβεβλημένο να παραμείνουν σε ειδικό καθεστώς 400.000 αγρότες»

Παρέμβαση στη βουλή με αίτημα νομοθετική ρύθμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς περίπου 400.000 αγρότες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 400.000 αγρότες έλαβαν το 2016 αναδρομικές επιδοτήσεις που τους οφείλονταν από τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ποσά ενισχύσεων άνω των 5.000 Ευρώ, γεγονός που τους κατατάσσει αυτόματα σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω αγρότες χάνουν το ειδικό καθεστώς φορολόγησης (σημαντικές φοροαπαλλαγές ενώ υποχρεούνται να τηρούν και λογιστικά βιβλία), χωρίς ωστόσο να έχουν ετησίως ούτε ποσά ενισχύσεων άνω των 5000 Ευρώ και ούτε και πωλήσεις άνω των 15.000 Ευρώ.

Επειδή επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τους 580.000 αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις μόλις οι 180.000 είναι σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με βάση τις προβλέψεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και

επειδή, ενόψει υποβολής των φορολογικών δηλώσεων , παρατείνεται η αγωνία όλων των αγροτών που θα φορολογηθούν για αναδρομικά χρήματα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν το 2016 αλλά αφορούν σε  προγενέστερα έτη να αντιστοιχηθούν στα  έτη αυτά και να μην προσμετρώνται στο 2016, γεγονός που οδηγεί αναίτια περίπου 400.000 αγρότες σε αλλαγή φορολογικού καθεστώτος;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση