Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί της επίθεσης που «πάγωσε» σήμερα την καρδιά της Βρετανικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου του δράστη αλλά και του αστυνομικού που δέχτηκε τη «μαχαιριά».

Τα παραπάνω δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ, συμπληρώνοντας ότι οι αρχές προσανατολίζονται πλέον στο σενάριο του «ενός δράστη» χωρίς ωστόσο να αποκλείουν άλλα ενδεχόμενα.

londi

Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν από τη επίθεση που εκτυλίχθηκε σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο σε δύο φάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Η δύναμη μας ως πόλη εξαρτάται από την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε κάτι τέτοιες φρικτές στιγμές», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο Μαρκ Ράουλι, εκπρόσωπος Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η επίθεση φαίνεται εξελίχθηκε σε δύο «φάσεις» με έναν άνδρα να παρασύρει με το αυτοκίνητό του πεζούς στην Γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ και κατόπιν να επιτίθεται με μαχαίρι σε φρουρό έξω από ο Βρετανικό Κοινοβούλιο, για να πέσει τελικά αιμόφυρτος από τα πυρά αστυνομικών και να ξεψυχήσει λίγο αργότερα.

Ο αστυνομικός που δέχθηκε την επίθεση του δράστη εξέπνευσε λίγη ώρα μετά τον τραυματισμό του. Δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν νωρίτερα, όταν ο δράστης έπεσε πάνω στους με ένα αυτοκίνητο Χιουντάι στη γέφυρα του Ουέστμινστερ.

Κάποια τοπικά μέσα έκαναν λόγο νωρίτερα για δύο, ή και περισσότερους δράστες.

Ειδικότερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ρεπόρτερ του BBC ότι στο αυτοκίνητο που παρέσυρε τους πεζούς επέβαιναν δύο άνδρες, ένας σκουρόχρωμος με μούσι και ένας καραφλός λευκός άνδρας. Όταν το αμάξι χτύπησε τον κόσμο, ο ένας από τους δύο βγήκε από το όχημα και πήγε να επιτεθεί στον φρουρό.

Πριν λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του άνδρα που σκότωσε τον φρουρό, και η εμφάνισή του ταιριάζει με την περιγραφή των μαρτύρων.

lo-dra

mitropolitiko

lo

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση εναντίον φρουρού του κοινοβουλίου

Δυνατοί κρότοι, παρόμοιοι με εκπυρσοκροτήσεις όπλων, ακούστηκαν έξω από τη Βουλή της Βρετανίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή των Εργατικών, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια τον Τύπο, άγνωστος ένοπλος επιτέθηκε με μαχαίρι ενάντια σε αστυνομικό της φρουράς που βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του, τραυματίζοντάς τον σοβαρά και (κατ’ άλλες πηγές) σκοτώνοντάς τον. Ο δράστης είχε ασιατικά χαρακτηριστικά και ήταν γύρω στα 40, μεταδίδει η Daily Mail.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται.

Η είσοδος και η έξοδος από το κτίριο έχουν απαγορευθεί, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί περιπολούν την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί πλησίον της γέφυρας.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ανέστειλε τις εργασίες της και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε από την αστυνομία και είναι ασφαλής, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Ο σταθμός Ουεστμίνστερ του υπογείου έχει κλείσει κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας. Το ίδιο ισχύει και για το London Eye το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή επίθεση συμπίπτει με την την πρώτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 320 στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, των χειρότερων στην ιστορία της χώρας.

 

Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για επίθεση ενός άγνωστου άνδρα εναντίον αστυνομικού με μαχαίρι. Τότε άλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν τρεις ή τέσσερις φορές εναντίον του δράστη, εξουδετερώνοντάς τον.

«Δύο άτομα έχουν δεχθεί πυρά. Ο ένας τραυματίας – πιθανώς ο δράστης – φαίνεται νεκρός. Ο δεύτερος τραυματίας, ένας αστυνομικός, τραυματίστηκε αλλά δείχνει ζωντανός. Είδα έναν άνδρα να τρέχει προς την έξοδο του New Palace Yard, κάτω από το Μπιγκ Μπεν. Η αστυνομία του φώναζε για να τον σταματήσει, καλώντας τον να πετάξει το όπλο του. Μετά άκουσα δύο πυροβολισμούς», αναφέρει δημοσιογράφος της Independent.

Κατά πληροφορίες νοσοκόμοι προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου.

 

london-epithesi london-epithesijpg

 

Μια νεκρή και πολλοί τραυματίες στο δεύτερο επεισόδιο στη γέφυρα

Μία γυναίκα σκοτώθηκε στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο Press Association, επικαλούμενο έναν γιατρό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι από τους τραυματίες είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Τέσσερις ανθρώπους στο έδαφος, με κάποιους να αιμορραγούν ακατάσχετα και κατά τα φαινόμενα να μην έχουν τις αισθήσεις τους, δείχνουν φωτογραφίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μία από τις φωτογραφίες εικονίζει μια ανθρώπινη σορό κάτω από τους τροχούς ενός λεωφορείου του Λονδίνου. Νωρίτερα, ένας φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου έκανε λόγο για 12 τραυματίες σε αυτήν την επίθεση, που πιστεύεται να πραγματοποίησε δεύτερος δράστης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

https://www.youtube.com/watch?v=CNZNTiXchmA

https://www.youtube.com/watch?v=XcIqBYOS84k
protothema.gr/ Οι φωτογραφίες είναι από το twitter και sky news

Διαφήμιση
Διαφήμιση