HomeHL-HealthΘες να ζήσεις μέχρι τα 100; Φάε 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Θες να ζήσεις μέχρι τα 100; Φάε 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Καλά νέα για τους φανατικούς των φρούτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καλά νέα για τους χορτοφάγους ή για τους φανατικούς των φρούτων και των λαχανικών, καθώς σύμφωνα με μια νέα βρετανική, επιστημονική έρευνα, όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι: Σιγά το νέο! Όλοι ξέρουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία. Η διαφορά είναι ότι παλαιότερα οι γιατροί συμβούλευαν να τρώμε μόνο 5 μερίδες την ημέρα. Και για να σε γλιτώσουμε από τον κόπο να χρησιμοποιείς τη ζυγαριά κάθε φορά που θες να φας, να σε ενημερώσουμε πως ως μία μερίδα θεωρείται μία ποσότητα 80 γραμμαρίων, όσο δηλαδή ένα μικρό αχλάδι ή μία μικρή μπανάνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας “International Journal of Epidemiology”, επεσήμαναν ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο διεθνώς. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί, όπως οι κίτρινες πιπεριές, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, αλλά και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή, όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, τα αχλάδια, τα κίτρα και το μαρούλι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και του καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς και κατά 13% για καρκίνο.

Μπορεί η νέα έρευνα να μην βρήκε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με τα χάπια και τα λοιπά συμπληρώματα διατροφής που ενώ περιέχουν πολλές από τις ίδιες θρεπτικές ουσίες, δεν προσφέρουν την ίδια προστασία. Αντί λοιπόν να πίνεις 5 χάπια την ημέρα, προσπάθησε να ενσωματώσεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σου. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Πιες έναν φρεσκοστυμμένο χυμό το πρωί και κάνε τη βρώμη σου ακόμη πιο λαχταριστή με λίγη μπανάνα και μερικά μούρα. Συνόδευσε το μεσημεριανό σου με βραστά ή ψητά λαχανικά , φάε 1-2 φρούτα για απογευματινό και τελείωσε την ημέρα σου με μια μεγάλη, πολύχρωμη σαλάτα. Παιχνιδάκι!

olivemagazine.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση