HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τους συμβασιούχους του Δήμου Ηρακλείου

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τους συμβασιούχους του Δήμου Ηρακλείου

«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα επέδειξαν αγωνιστικό φρόνημα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που βρέθηκε σήμερα το πρωί στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου, χαιρετίζει την άμεση αντίδραση και το αγωνιστικό φρόνημα που επέδειξαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου, μόλις προέκυψε το πρόβλημα με τις πληρωμές και τη λήξη των συμβάσεων, αρκετών από αυτούς.  Ένα πρόβλημα που –εκτός των άλλων- οδηγεί άμεσα σε αδυναμία λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, λόγω των πολλών επαπειλούμενων απολύσεων (άνω των 70 μέχρι τέλος του έτους).

Ένα θέμα, αναμενόμενο, σε όσους δεν εθελοτυφλούσαν, που η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε με παρέμβαση της και απαίτηση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 15/3/17. Ζητήσαμε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να συντάξει ψήφισμα όπου θα αναφέρεται η απαίτηση του για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αυτών που είναι απαραίτητοι για την στοιχειώδη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην  ΚΕΔΕ.

Άλλωστε οι εξελίξεις (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σύνταγμα και νομοθεσία για συμβάσεις και 24μηνο) δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Οφείλουν να απολογηθούν όλοι όσοι ψήφισαν το Σύνταγμα που ενώ κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, προσδιορίζει ως έγκλημα τη θεμελίωση δικαιώματος μονιμοποίησης όσων εργαστούν με συμβάσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 24 μηνών (άρθρο 103).

Τα ζήτημα δεν αφορά μόνο το Δήμο Ηρακλείου καθώς οι συμβασιούχοι καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός εργασίας πριν από το τέλος κάθε σύμβασης.

Η κυβέρνηση άλλωστε δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό για την παράταση των συμβάσεων  των εργαζομένων στην καθαριότητα, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων αλλά ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους οι οποίοι με τη σειρά τους μετακυλύουν το κόστος στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.  Το ΚΚΕ τόσο μέσα στην Βουλή όσο και με τους εκλεγμένους του σε δήμους, περιφέρειες και σωματεία ανέδειξε πως η παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017 είναι για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ώστε να μην διεκδικήσουν την μονιμοποίηση τους.

Οφείλουν εξηγήσεις όλοι όσοι κοροϊδεύουν, βαφτίζοντας έκτακτες και εποχιακές, τις μόνιμες, κρίσιμες και βασικές υπηρεσίες (καθαριότητα πόλεων, νοσοκομεία κ.ά.) την ώρα μάλιστα που έχουν ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τις χιλιάδες των αποχωρήσεων, λόγω συνταξιοδότησης.

Δεν μπορούν πλέον να καμώνονται πως πασχίζουν να δώσουν λύσεις, όταν με τις παραπάνω πράξεις τους, όχι μόνο δημιουργούν πρόβλημα στους εργαζόμενους, αλλά συνειδητά οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως η καθαριότητα.

Φτάνει πια η κοροϊδία κυβέρνησης και δήμων σε εργαζόμενους που δουλεύουν πολύ σκληρά, μέσα σε άθλιες συνθήκες και με αμοιβές ψίχουλα (η εντατικοποίηση της εργασίας φαίνεται κι από το ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, οφείλονται πάμπολλα ρεπό ανά εργαζόμενο -μέχρι και πάνω από 50).

Απαιτούμε: καμία απόλυση συμβασιούχου. Να καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις. Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση