HomeHL-9Στην Κρήτη το πρώτο φόρουμ της ΕΕ για το πρόγραμμα «Ενεργειακά νησιά»

Στην Κρήτη το πρώτο φόρουμ της ΕΕ για το πρόγραμμα «Ενεργειακά νησιά»

Στο επίκεντρο η ενεργειακή πολιτική – Τι είπε ο Γ. Σταθάκης σε συνέδριο στο Βερολίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτάκτως για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές του Υπουργείου προκειμένου να συμμετάσχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να ταξιδέψει από το Βερολίνο όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στο συνέδριο Berlin Energy Transition Dialogue 2017.

Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, και στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του ο κ. Σταθάκης σε ομιλία του παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα, που είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Συγκεκριμένα ο υπουργός παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:

  • την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
  • την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
  • τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
  • τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
  • την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ

Ο ρόλος της Κρήτης στην ενεργειακή κάλυψη των νησιών

Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση