HomeΕΛΛΑΔΑΟ Πιτέλα δίνει στον Γκάμπριελ τη σκυτάλη για στήριξη της Αθήνας

Ο Πιτέλα δίνει στον Γκάμπριελ τη σκυτάλη για στήριξη της Αθήνας

Η κυβέρνηση χτίζει συμμαχίες ενόψει της συνόδου κορυφής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τον «καυτό» Αύγουστο του 2015, όταν η απειλή του Grexit χτυπούσε επίμονα την πόρτα, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να καταγράφει εν δυνάμει συμμάχους και αντιπάλους, αναγνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

Αφορμή του ταξιδιού του Τζιάνι Πιτέλα ήταν η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ιταλός πολιτικός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύντομης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αφορμή του ταξιδιού του Τζιάνι Πιτέλα ήταν η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ιταλός πολιτικός τάχθηκ

Εκτοτε ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη διαπίστωση και να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας με κορυφαίους παίκτες της ευρωσοσιαλδημοκρατικής οικογένειας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους πρώτους σταθερούς υποστηρικτές της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη για την έξοδο από την κρίση – επισκέφτηκε στις δύσκολες ώρες την Αθήνα και στις συνόδους Κορυφής είχε πάντα έναν καλό λόγο και επιχειρήματα για να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και του συντηρητικού κλαμπ της Ευρώπης.

Μέτωπο

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Γάλλος επίτροπος και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, δίνει μάχες στην Κομισιόν και τώρα υπερασπίζεται σθεναρά το αίτημα Τσίπρα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η άνοδος του Μάρτιν Σουλτς από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας με αντίπαλο την Ανγκελα Μέρκελ ανεβάζει εκ των πραγμάτων στροφές και αυξάνει τις προσδοκίες για τη διεύρυνση των ισχυρών συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης από το φθινόπωρο και μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο ίδιο «κάδρο», και παρότι με τους Γερμανούς διατηρείται η ιδιότυπη κόντρα, είναι ο Τζιάνι Πιτέλα.

Ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα απευθείας από τη Γερμανία. Αφορμή του ταξιδιού του ήταν η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας, σε ειδική τελετή υπό τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, ο Ιταλός έμπειρος πολιτικός έσπευσε να το ανταποδώσει καλώντας σε γεύμα, με θέα την Ακρόπολη στην Πλάκα, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού, τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ελληνικών κεντροαριστερών κομμάτων μέχρι και άλλα πολιτικά στελέχη. Στο τραπέζι παρακάθησε, εκπροσωπώντας κατ’ αρχάς τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος είχε πρόσφατα συνομιλία με τον Τζιάνι Πιτέλα στις Βρυξέλλες – και οι γνωρίζοντες λένε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν πάντα την άποψη ότι ισχυροί σύμμαχοι και εν δυνάμει συνεργάτες της κυβέρνησης Τσίπρα θα έπρεπε να είναι δυνάμεις όπως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπό τη Φώφη Γεννηματά. Βέβαια την ίδια ώρα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όλοι αντιλαμβάνονται την αντιπαλότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις. Η δε κατηγορηματική άρνηση ψήφισης νέων μέτρων από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μεγαλώνει το χάσμα με το κυβερνητικό σχήμα.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζιάνι Πιτέλα, άκρως ενημερωμένος, προσπάθησε να μην κατηγορηθεί κατά την παραμονή του στην Αθήνα ότι γέρνει είτε προς την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού – παρατηρητή της Προσυνόδου των ευρωσοσιαλιστών- είτε προς τη Φώφη Γεννηματά. Το επιχείρησε με τις προσεκτικές δηλώσεις του στο δημαρχείο – είπε… χίλιες φορές ότι στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και αργότερα στο γεύμα, όταν σήκωσε για την πρόποση το ποτήρι με το κόκκινο κρασί -σαν εκείνο, όπως είπε, που παράγουν στο χωριό του στη Νότια Ιταλία- επέμεινε στην επισήμανση ότι στηρίζει την Ελλάδα και την προσπάθεια όλων εδώ.

Δέσμευση

Οι ίδιες πληροφορίες όμως αποκαλύπτουν ότι στο τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Πιτέλα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύντομης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με τη δέσμευση να αναλάβει και ο ίδιος από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για το θετικό φινάλε μέσα στον Απρίλιο. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι εμπιστεύτηκε στον κ. Πιτέλα τον προβληματισμό του για την πορεία των εργασιακών θεμάτων και την ανάγκη να δοθεί πολιτική λύση, καθώς και για τις «εμμονές» του Πολ Τόμσεν σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις το 2019. «Τζιάνι, δεν μπορεί να απαιτεί το ΔΝΤ εργασιακές ανατροπές και η Ευρώπη, που έχει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τις χώρες της, να μην αντιδρά», φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός, για να του απαντήσει ο κ. Πιτέλα ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και ότι οι ευρωσοσιαλδημοκράτες θα είναι δίπλα στην ελληνική προσπάθεια.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας από σήμερα και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη (μεσολαβεί το αυριανό Eurogroup) θα επιδιώξει να πυκνώσει τις επικοινωνίες με τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης για την προώθηση λύσεων με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι γερμανικά ΜΜΕ είχαν εκτιμήσει πρόσφατα ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «βάζει πλάτη» στον Ελληνα πρωθυπουργό, θεωρείται καλός οιωνός εν αναμονή της άφιξης του σοσιλαδημοκράτη αντικαγκελάριου στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη.

«Δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη», είχε τονίσει ο κ. Γκάμπριελ, εκφράζοντας σαφείς ενστάσεις για τη «γραμμή» Σόιμπλε στην προεκλογική Γερμανία.

Έρχεται στις 23 Μαρτίου

Η άφιξη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου (μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο της Ρώμης) του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θεωρείται εξαιρετική ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μια κατ’ ιδίαν εμπιστευτική συζήτηση για την πορεία της διαπραγματευσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση