HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕλεγκτικά κλιμάκια στη Ρόδο για τον εντοπισμό αδήλωτης εργασίας

Ελεγκτικά κλιμάκια στη Ρόδο για τον εντοπισμό αδήλωτης εργασίας

Εντείνονται οι έλεγχοι στις περιοχές που προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Απόβαση» στη Ρόδο έκαναν ήδη ελεγκτικά κλιμάκια, πριν ανοίξει καν η τουριστική περίοδος προκειμένου να εντοπιστούν και να επιβληθούν πρόστιμα σε παραβάτες που απασχολούν αδήλωτο προσωπικό.

Όπως ανέφεραν στην «δ» καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης, ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ από την Λέσβο έκαναν φύλλο και φτερό τις επιχειρήσεις της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν απασχολείται προσωπικό που δεν έχει δηλωθεί.

Οι έλεγχοι, που πραγματοποιούνταν και καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες στην «δημοκρατική», με έμφαση στις περιοχές που προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, όπως είναι η Παλιά Πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια του ΙΚΑ από άλλες περιοχές συνδράμουν το έργο του υποκαταστήματος τοπικά, καθότι εκτιμάται πως πολλές επιχειρήσεις, στην έναρξη της σεζόν, δεν θα ασφαλίσουν το προσωπικό που απασχολούν και έχει σημάνει συναγερμός.

Τα παράπονα των καταστηματαρχών πληθαίνουν, αφού όπως λένε, στοχοποιούνται μόνον συγκεκριμένες επιχειρήσεις την ίδια ώρα που η μαύρη εργασία στη Ρόδο οργιάζει σε πολλούς άλλους τομείς.

«Είναι να απορεί κανείς, με αυτή την τακτική. Όλα έχουν αλλάξει γύρω μας, αλλά η νοοτροπία δεν αλλάζει. Τι ήρθε να κάνει το κλιμάκιο στην Παλιά Πόλη, σε μια περίοδο που θεωρείται “νεκρή”;

Οι περισσότεροι ετοιμάζουμε τα καταστήματά μας για το άνοιγμα της σεζόν και το κλιμάκιο ήρθε να ελέγξει αν ασφαλίζουμε, τα μέλη της οικογένειάς μας για το καθάρισμα! Γιατί δεν πάνε αλλού αν ο στόχος είναι όντως να εντοπιστεί η μαύρη εργασία και όχι απλώς να κόβουν πρόστιμα; Μέχρι το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, αλλού χτυπά η “καρδιά της μαύρης εργασίας” στη Ρόδο, αλλού είναι η κίνηση.  Γιατί δεν πάνε και στα νυχτερινά μαγαζιά, γιατί δεν πάνε να δουν πόσοι δουλεύουν ανασφάλιστοι στις καλλιέργειες και στις οικοδομές; Να επιβάλλονται πρόστιμα όπου εντοπίζεται παρανομία, αλλά είναι άδικο να έχουν βάλει στο στόχαστρο την Παλιά Πόλη ή άλλες τουριστικές περιοχές, μόνο και μόνο επειδή οι επιχειρήσεις είναι συγκεντρωμένες και είναι πιο εύκολο να γίνονται έλεγχοι και να κόβονται πρόστιμα. Ας πάνε και λίγο παραέξω από την πόλη να δουν τι γίνεται και τι διαστάσεις έχει προσλάβει η μαύρη εργασία» δήλωσε στην «δημοκρατική» ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Παλιά Πόλη.

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι για μαύρη εργασία ήταν εντατικοί καθ΄όλη τη διάρκεια της περσινής περιόδου και το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος.

Έμφαση και στην φοροδιαφυγή

Πέρα από τους ελέγχους για το αδήλωτο προσωπικό θα ενταθούν οι έλεγχοι και για την φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα είναι εντατικοί στις τουριστικές περιοχές καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 έγιναν 39.246 έλεγχοι, ενώ από τον Ιούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου μπήκαν 110 λουκέτα για φορολογικές παραβάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού τα έσοδα παρουσίασαν υπέρβαση 253% στη Μύκονο, 238,5% στη Ρόδο, 132,5% στη Ζάκυνθο, 92,4% στην Κέρκυρα, 87,9% στη Σαντορίνη, 75,8% και στην Κω, 68,4%.

Dimokratiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση