HomeΚΟΣΜΟΣΣτο Πεκίνο ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών – Στην ατζέντα οι κυρώσεις κατά της Β.Κορέας

Στο Πεκίνο ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών – Στην ατζέντα οι κυρώσεις κατά της Β.Κορέας

Η αντίδραση των Κινέζων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να εκφράσει την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον απαιτεί από το Πεκίνο να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Κίνα σήμερα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τίλερσον στη χώρα αυτή αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Το Πεκίνο αναμένεται να καλέσει την Ουάσινγκτον οι δύο χώρες να μοιραστούν την ευθύνη για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και να εκφράσει τη σθεναρή αντίθεσή της στην ανάπτυξη ενός προηγμένου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.

Ο Τίλερσον διατύπωσε την πιο σκληρή προειδοποίηση που έχει απευθύνει ως τώρα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Κορέα, δηλώνοντας ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι «μια επιλογή» που βρίσκεται «πάνω στο τραπέζι» στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ ενεργήσει κατά τρόπο που εκληφθεί ως απειλή για τη Σεούλ ή τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προχώρησε σε αυτή την προειδοποίηση από τη Νότια Κορέα, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, μετά την Ιαπωνία.

Στο Πεκίνο, ο Ρεξ Τίλερσον ενδέχεται να εγείρει θέμα επιβολής «δευτερευουσών κυρώσεων» σε βάρος κινεζικών τραπεζών και κινεζικών εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα παρά τις αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Χθες ο Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι η Βόρεια Κορέα «συμπεριφέρεται πολύ άσχημα» και κατηγόρησε την Κίνα –γείτονα και μοναδικό ισχυρό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ– ότι δεν πράττει αρκετά για να επιλυθεί η κρίση που έχουν προκαλέσει τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα πάντως ο Τίλερσον αναμένεται πως θα προσπαθήσει να οριστικοποιήσει την επίσκεψη που η Ουάσινγκτον επιθυμεί να κάνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα για την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Τραμπ και θα μπορούσε να επιλέξει να υποβαθμίσει τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη — προς το παρόν, τουλάχιστον.

Πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας χωρίς καμιά προηγούμενη διπλωματία εμπειρία, ο Τίλερσον θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη της κινεζικής διπλωματίας σήμερα και με τον Σι αύριο Κυριακή.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση