HomeΚΟΣΜΟΣΠαγκόσμιο σοκ: Βίντεο με μυστικές δοκιμές πυρηνικών βομβών από τις ΗΠΑ

Παγκόσμιο σοκ: Βίντεο με μυστικές δοκιμές πυρηνικών βομβών από τις ΗΠΑ

Ο Ψυχρός Πόλεμος όπως δεν τον έχετε δει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πριν από λίγα 24ωρα πως στοχεύει στην αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτως ώστε η χώρα να παραμείνει πρώτη δύναμη στον πλανήτη. Λίγες ημέρες αργότερα, διέρρευσε από την κυβέρνηση ικανός αριθμός από βίντεο με μυστικές δοκιμές πυρηνικών βομβών από τις ΗΠΑ, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος είναι ο σκοπός της διαρροής; Ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνει ο κόσμος, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις, χωρίς καμία εξαίρεση, αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους σε επίπεδο άμυνας;

Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσει η ιστορία τα αμέσως επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με σοκ -αλλά χωρίς δέος- τα πλάνα από τις δοκιμές πυρηνικών της πρώτης δύναμης στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν από το 1945 έως το 1962, σχεδόν 210 δοκιμές πυρηνικών βομβών, μοιράζοντας τη δράση τους στην έρημο της Νεβάδα και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι δοκιμές αφορούσαν εκρήξεις τόσο κάτω από το έδαφος ή και υποθαλάσσιες, όσο και πάνω από το έδαφος, αλλά και στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά, ελάχιστους μήνες μετά το ολοκαύτωμα από τη ρήψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν πολύ καλά το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλούσαν, όπως επίσης και το «παιχνίδι με τη φωτιά» που έπαιζαν και παίζουν επί σειρά δεκαετιών.

Πάνω από 10.000 φιλμάκια με δοκιμές ατομικών όπλων παρέμεναν στην αφάνεια για δεκάδες χρόνια, πριν τα ανακαλύψει και τα αναπαράγει το Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), ένα ερευνητικό κέντρο στην Καλιφόρνια. Προς το παρόν έχουν ανακτηθεί περίπου 750 φιλμάκια και η έρευνα συνεχίζεται.

Οι πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1996. Ωστόσο, σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ, ουδέποτε επικυρώθηκε η συγκεκριμένη απαγόρευση. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα βίντεο προέρχονται από τη δεκαετία του 1950, καθώς στα μετέπειτα χρόνια, πολλά έχουν εξαφανιστεί ή αλλοιωθεί.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση