HomeHL-GreeceΤσίπρας: Θα κάνουμε εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία

Τσίπρας: Θα κάνουμε εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία

Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι: Να γίνει έρευνα αλλά και για ό,τι συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πεδίο διερεύνησης σκανδάλων καταφεύγει η κυβέρνηση σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται στον «αέρα» και δείχνει πως για να κλείσει η αξιολόγηση θα απαιτηθεί νέος επώδυνος συμβιβασμός.

Επιχειρώντας, τον κλασικό πολιτικό ελιγμό που επιτάσσει πως όταν δεν υπάρχει «άρτος» πρέπει να υπάρχει «θέαμα», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής προανήγγειλε εξεταστική για υποθέσεις στον χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα για τις διαφημιστικές χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis και το «Ερρίκος Ντυνάν». Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕλ έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για προανακριτική που θα εξετάσει τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει υπογράψει ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τις «χαμηλές πτήσεις» που θα κινηθούν τα αντίμετρα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στους καταναλωτές.

«Έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της υγείας με δημοσιεύματα και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Το κοινό αίσθημα προκαλείται από το «μαύρο χρήμα» του ΚΕΕΠΛΝΟ που δινόταν με μορφή  διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «επίσης, η Novartis που είναι μια υπόθεση εισαγόμενη όπως η Siemens. Λένε μάλιστα πως το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens» και να ολοκληρώσει την περιγραφή των θεμάτων που θα απασχολήσουν από ότι φαίνεται την εξεταστική «διαβάζω ότι θα διαβιβαστεί στην Βουλή η δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν γιατί η έρευνα προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε εμμέσως ειδική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους υπουργούς εκείνης της περιόδου με αφορμή την πρόταση για προανακριτική που ήδη έχουν καταθέσει οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει υπογράψει ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε στο συρτάρι τη δικογραφία του Παπαντωνίου. Αν εγώ ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου ελέγχονται  για σκάνδαλα δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να κάνω χρησμούς» είπε χαρακτηριστικά.

«Εχουν πυκνώσει οι καπνοί πάνω από το χώρο της Υγείας» συνέχισε ο ίδιος: «Η κυβέρνηση έδωσε δέσμευση ότι δεν θα αφήσει καρφίτσα να πέσει κάτω. Το πάρτι που έγινε στην Υγεία τα προηγούμενα χρόνια θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο. Για ευθύνες πολιτικές, ποινικές – δεν μας ενδιαφέρει το ζήτημα της παραγραφής –  θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν έχουμε ρεβανσισμό. Τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση για εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Δεν θα μείνει τίποτα κρυφό και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες. Τα χαμογελάκια πλέον όχι στα τηλεπαράθυρα αλλά εδώ δημόσια. Υπάρχει πολιτική βούληση διαλεύκανσης όλων υποθέσεων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μικρό καλάθι για αντίμετρα

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να υπερασπιστεί την ποιότητα των αντίμετρων και να αποκρούσει την σχετική κριτική. «Ας μη βιαζόμαστε και προτρέχουμε» είπε απαντώντας στον κ. Βασίλη Λεβέντη που είπε ότι αντί μειώσεων σε φορολογικούς συντελεστές τα θετικά μέτρα θα περιοριστούν σε σχολικά γεύματα.

«Δεν σας άρεσαν κάποια μέτρα με θετικό αντίκτυπο. Είπατε ότι το μέτρο για τα σχολικά γεύματα είναι ανούσιο. Εγώ λέω δεν είναι ανούσιο δυστυχώς. Είμαστε σε κατάσταση όπου στα 5 καταστροφικά χρόνια κρίσης πολλαπλασιάστηκε η φτώχεια. Είμαστε σε κατάσταση που πάνε παιδιά σε σχολεία χωρίς στα σπίτια να έχουν να τους δώσουν πλήρες πρωινό» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή για γεύματα σε μαθητές.

«Τα σχολικά γεύματα σε 300 χιλ μαθητές δημοτικού  – το μισό μαθητικό πληθυσμό – δεν είναι αμελητέα παρέμβαση» συνέχισε αναφορικά με τα αντίμετρα για να προσθέσει «όπως δεν είναι αμελητέα παρέμβαση να φροντίσουμε όχι μόνο για ηλικιωμένους αλλά και για τους νέους. Η συζήτηση περιορίζεται στις συντάξεις. Σημαντικές οι συντάξεις γιατί στην χώρα μας η σύνταξη δεν πάει μόνο για τις ανάγκες του συνταξιούχου αλλά και για τις ανάγκες του άνεργου παιδιού και εγγονιού. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν προγράμματα για την παιδική φτώχεια, για την στήριξη των νέων που θέλουν να κάνουν παιδιά. Έως τώρα στηρίζουμε το τρίτο παιδί ή το τέταρτο και όχι το πρώτο ή δεύτερο που είναι η πλειοψηφία. Δεν υπάρχει επίδομα ώστε να πάνε όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Εμείς θέλουμε υποδομές όχι πυροτεχνήματα». Άφησε δε να φανεί ότι στα αντίμετρα δεν θα υπάρχει μείωση φόρων λέγοντας «ας μειώσουμε το ΦΠΑ και μετά τι; Αν το κάνουμε η μείωση δεν θα περάσει από τις μεγάλες αλυσίδες στους καταναλωτές. Αντίθετα πρέπει να γίνουν υποδομές που θα βοηθήσουν τους πολίτες».

Κορώνες παροχολογίας στην πρωτολογία

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργος εμφανίστηκε με ενισχυμένους αντιπολιτευτικούς τόνους και αρκετές «κορώνες» παροχολογίας.

Ο πρωθυπουργός κατά το πρώτο μέρος της τοποθέτησής του περιορίστηκε αποκλειστικά στα ζητήματα της Υγείας, «καλύπτοντας» πλήρως την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλά από τα επιχειρήματα που έχει αναπτύξει ο κ. Πάυλος Πολάκης.

Μεταξύ άλλων μίλησε για «τεράστια ελλείμματα νοσοκομείων» που παρέλαβε ο ίδιος, για «τρομακτικά κενά» στο προσωπικό και για «μεγάλο πάρτι» υπερτιμολογήσεων στις προμήθειες νοσηλευτικών υλικών και φαρμάκων ενώ παράλληλα υποσχέθηκε πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περίπου 12.000 προσλήψεις. «Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος» είπε για το έργο που έχει ήδη πραγματοποιήσει η κυβέρνησή του, χαρακτηρίζοντας ορισμένες «τομές» ως «μικρά θαύματα».

Καβγάς με τον Άδωνι

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στην ΝΔ και για τις δηλώσεις του τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Οικονόμου που είπε ότι θα καταργηθούν οι παράνομες προσλήψεις. Οταν δε αντέδρασε από τα έδρανα ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης, ο κ. Τσίπρας απάντησε «κ. Γεωργιάδη δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ. Μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό. Η Βουλή έχει κανόνες».

«Έχει δεινοπαθήσει ο  τομέας της Υγείας με συρρίκνωση των υπηρεσιών της κατά την περίοδο της κρίσης. Τα χρόνια της κρίση υπέστη μια τρομακτική επίθεση ο χώρος της υγείας και αναφέρομαι στην περίοδο 2010 – 2014. Ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ. Το 2009 ήταν 6,8%. Δηλαδή μικρή μείωση αλλά εμείς την παραλάβαμε στο 4,7%. Υπήρχε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει την δόξα για τις «μεταρρυθμίσεις». Οι δανειστές, ο Τόμσεν ή οι υπουργοί που πέρασαν από τον τομέα Υγείας. Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Παραλάβαμε σε ένα πλαίσιο ασφυξίας. Παρόλα αυτά καταφέραμε ένα μικρό θαύμα και ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ. Αυξήσαμε 200 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό νοσοκομείων από ότι είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2015».

Δεν είμαστε θαυματουργοί αλλά δεν δημιουργούνται νέα χρέη στα νοσοκομεία

Απαριθμώντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε «καταφέραμε τα 2 χρόνια να αντιμετωπίσουμε τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο 2014 υπήρχε έλλειμμα 936 εκατ. ευρώ σήμερα δεν υπάρχουν νέα χρέη ενώ τα παλιά χρέη αποπληρώνονται και τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν όχι έλλειμμα αλλά πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ. Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε πλεονάσματα με αύξηση δαπανών.Δεν είμαστε θαυματουργοί ούτε μάγοι. Αυτό έγινε γιατί ασκήσαμε προσεκτική πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίες γινόταν μεγάλο πάρτι με προμήθειες και υπερτιμολογήσεις. Είχαμε ένα μεγάλο κατόρθωμα να εντάξουμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στο εθνικό σύστημα υγείας. Ήταν σημαντικό μέτρο από το παράλληλο πρόγραμμα».

«Το ζήτημα της επαρκούς λειτουργίας νοσοκομείων σχετίζεται με την επάρκεια του προσωπικού. Παραλάβαμε τρομακτικά κενά. Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη αλλά απολύσεις. Έως σήμερα έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων οι 2.200 μόνιμο προσωπικό. 3.600 μόνιμοι αναλαμβάνουν υπηρεσία άμεσα και άλλες 3.200 θα προκηρυχθούν. Επίσης πάνω από 3.000 προσλήψεις θα γίνουν στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «συνολικά σε μια περίοδο που τα οικονομικά είναι στενά έχουν ήδη καλυφτεί πάνω από 6000 θέσεις προσωπικού και στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 12.000 θέσεις εκ των οποίων οι 8000 μόνιμο προσωπικό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και σε λίγο θα μπορεί να τους κατανοήσει κάθε πολίτης που βρίσκεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνει παράδεισος τα νοσοκομείο. Όμως τώρα θα βλέπει νοσηλεύτριες και νοσηλευτές».

Οι θετικές αναφορές πέρασαν και στις ΜΕΘ υποστηρίζοντας ότι τα κρεβάτια των εντατικών είναι πλέον περισσότερα και από όσα είχε η χώρα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Ο αριθμός κλινών που παραλάβαμε ήταν 437. Την περίοδο των Ο.Α. ήταν 514. Σήμερα λειτουργούν 568 θέσεις. Περισσότερες από ότι είχαμε ποτέ. Ο προγραμματισμός έως Ιούνιο είναι να πάει στα 670. Να μιλήσουμε με στοιχεία και νούμερα και όχι επικοινωνιακές παράτες. Αυτά δεν θα τα ακούσετε στα δελτία ειδήσεων. Εκεί θα δείτε βιντεάκια που φτιάχνουν καρεκλοκένταυροι του χώρου υγείας και όχι οι πραγματικά εργαζόμενοι. Δεν με ενοχλεί η κριτική. Με ενοχλεί ως πολίτη ότι όσοι ασκούν σήμερα κριτική 5 χρόνια δεν είχαν πει κουβέντα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ προανήγγειλε 100 νεά ασθενοφόρα ενώ είπε ότι οι επόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι στον τομέα των φαρμάκων και των νοσοκομειακών προμηθειών. Ειδική μνεία έκανε στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σημειώνοντας ότι « Εως τέλος του 2017 θα καλυφθούν 3 εκατ. πολίτες.».

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βασίλη Οικονόμου είπε ότι «ο κ. Οικονόμου στο πάθος και στην εξαλλοσύνη του δήλωσε ότι θα τα ξηλώσει τα ΤΟΜΥ γιατί είναι κατάλοιπα Σοβιέτ. Δεν ξέρουμε αν είναι σύνδρομο στέρησης εξουσίας ή ότι ο άνθρωπος είναι άσχετος ή εμπαθής. Αν είναι η εμπάθεια το κίνητρο είναι ότι χειρότερο. Αποκάλυψε στην αφέλειά του το πρόγραμμα της ΝΔ. Ειπε αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα απολύσει το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης που δουλευει με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μας αποκάλυψε μάλιστα ότι θα απολύσει – θα βάλει Χ -και στις διοικήσεις νοσοκομείων. Όχι εκείνους που πήγαν με το σύστημα 1-2-4 αλλά εκείνους που τοποθετήθηκαν με διαδικασία αξιολόγησης. Εμείς δεν τοποθετήσαμε κομματικά αρεστούς αλλά ανθρώπους με ποιότητα».

Βασίλης Λεβέντης: Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα

«Υπάρχει ανάγκη να ενημερωθούμε από τον πρωθυπουργό για ορισμένα ζητήματα. Ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν στην οικονομία και την διαπραγμάτευση, όμως, και στο θέμα της Υγείας ο κόσμος είναι ανάστατος» είπε ο κ. Λεβέντης ξεκινώντας την τοποθέτησή του για να υποστηρίξει πως «Έρχονται στο γραφείο μου άνθρωποι για να βάλουμε μέσο για να εισαχθούν συγγενείς τους στην εντατική. Δεν υπάρχουν θέσεις ή μένουν κενές για να εξυπηρετούνται φίλοι. Τα φάρμακα τα μειώσαμε, μήπως όμως στην λίστα φαρμάκων υπάρχουν σκευάσματα που είναι απαραίτητα για τους ασθενής;».

Εκτός αυτών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επεκτάθηκε σε αρκετά ζητήματα της επικαιρότητας με κυρίαρχο την διαπραγμάτευση ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί αναφορικά με το ζήτημα που «άνοιξε» ο κ. Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με την ανάγκη ψήφισης των νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσει.

Επίσης, χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις του κ. Γ. Σταθάκη με τις οποίες κάλυψε το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ που αύξησε το ποσό του προσωπικού του εφάπαξ ενώ ζήτησε στοιχεία για τους μισθούς των διοικητών σε ΤτΕ, ΔΕΗ κ.α.

Τέλος, είπε πως «ακούμε για μείωση μισθών βουλευτών κατά 1.000 ευρώ. Εγώ θεωρώ ότι είναι πιο σωστή η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Αν μειωθεί ο αριθμός βουλευτών θα είναι πιο παραγωγικό το έργο της Βουλής και ο ψηφοφόρος πιο προσεκτικός και μείωση δαπανών».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση