HomeΚΡΗΤΗΗ «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με αφορμή τη μελέτη για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της σχετικά με τη μελέτη για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Κάθε φορά που η Δημοτική Αρχή φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο «στρατηγικά» σχέδια (ΣΟΑΠ, 5ετή σχεδιασμό, κλπ), η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει και ενημερώνει τον Ηρακλειώτικο λαό για τις πραγματικές στοχεύσεις που βρίσκονται πίσω από τέτοιους ακριβοπληρωμένους σχεδιασμούς: η ενίσχυση του κεφαλαίου με κάθε τρόπο σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των εργατικών δικαιωμάτων.

Τέτοια περίπτωση είναι και η λεγόμενη «Μελέτη για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο στις 28/9/2016, τελικά εγκρίθηκε και σήμερα ενημέρωσε ο Δήμαρχος το ΔΣ για τη χρηματοδότηση των έργων από το νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020).

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Αυτό που λίγοι γνωρίζουν και οι αρμόδιοι δεν διαφημίζουν, είναι ότι η «μελέτη για την ΒΑΑ» αφορά λιγότερο από το ένα τέταρτο του παλιού Καποδιστριακού δήμου Ηρακλείου. Τα υπόλοιπα τρία τέταρτα καθώς και οι τέσσερις πρώην δήμοι που εντάχθηκαν στον Καλλικρατικό νέο δήμο, δεν θα δουν ούτε ένα €. Σ’ αυτή την περιοχή λοιπόν, περίπου 14,5 εκ € τελικά θα σκορπιστούν για μια ακόμα φορά για «έργα» βιτρίνας, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων του δήμου, προκειμένου να ωφεληθούν διάφοροι επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι ακόμα και ΜΚΟ. Αυτά επιτάσσουν οι πολιτικές εναρμόνισης με τις πολιτικές της κυβέρνησης και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Αντί για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, αντί να χτιστούν σχολειά και παιδικοί σταθμοί, χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του δήμου που τόσο τα έχουν ανάγκη, για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή δείχνει τις προτεραιότητες της. Μάλιστα, η δημοτική αρχή θέλει να λάβει και τα εύσημα για αυτές τις «ενέργειες» της. Ας τα αναζητήσει αλλού και όχι στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκτός των παραπάνω, με εκατομμύρια ευρώ επιδοτούν «ηλεκτρονικές πλατφόρμες» (όπως αυτή που θα κάνει η ΜΚΟ «Διάζωμα» (επισυνάπτουμε εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση μας επί του θέματος) και άλλες δράσεις ώστε, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, της Υγείας, της Παιδείας, του αθλητισμού και ακόμα μεγαλύτερο σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων (βλέπε απασχολησιμότητα, σεμινάρια και ΚΟΙΝΣΕΠ για τους ανέργους του δήμου μας) το τουριστικό -κυρίως- κεφάλαιο, να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του. Σε αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς, ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται πολύτιμες εργατοώρες από τους υπαλλήλους του Δήμου που δίνουν πράγματι τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου όμως –και βεβαίως χωρίς δική τους ευθύνη- τα οφέλη να τα καρπωθούν λίγοι.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποκάλυψαν την αλήθεια για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης, ώστε να επιδοτηθούν για μια ακόμα φορά οι μεγαλοεργοδότες με ζεστό χρήμα ενώ για τους εργαζόμενους προβλέπονται ψίχουλα με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις (πχ 300.000€ για την λεγόμενη «Κοινωνική Οικονομία» δηλαδή ανασφάλιστη ψευτο-επιχειρηματικότητα). Καταψήφισαν αυτό το σχεδιασμό και αντιπρότειναν αυτά τα χρήματα, να πάνε για τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Στον αντίποδα, οι παρατάξεις Κουράκη (ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ) και Λυγερού (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ), με θέρμη ψηφίζουν και στηρίζουν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις, πίνοντας νερό στο όνομα της ΕΕ.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα τρία θέματα του χθεσινού ΔΣ για τον «προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού για το 2017», δεν υπάρχει. Η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση τον αιτούμενο αριθμό συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για το 2017 στο Πράσινο (45 με 8μηνη σύμβαση και 20 με 2μηνη σύμβαση) και στην Υπηρεσία Καθαριότητας (160 με 8μηνη). Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε την αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στις νευραλγικές αυτές Υπηρεσίες αλλά και την απαίτηση οι εργαζόμενοι αυτοί να μην πληρώνονται από ανταποδοτικά τέλη – δηλαδή από το χαράτσωμα των δημοτών- αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης ανέδειξε δυο σοβαρά θέματα που αν δεν λυθούν γρήγορα, θα επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.

  1. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον εργολάβο στην Ανακύκλωση, ο οποίος ως «συνεπής» εργολάβος, δεν τηρεί τίποτα από όσα είχε συμφωνήσει κατά την επαναλειτουργία της επιχείρησης (π.χ. απαιτεί την 1 ώρα παραπάνω εργασία ημερησίως αλλά ξεχνά την συμφωνημένη αμοιβή της) και έθεσε τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών για έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος.
  2. Το πρόβλημα που εν δυνάμει προκύπτει και αφορά την πιθανή απόλυση 8μηνιτών εργαζομένων στους δήμους, με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Διαφήμιση
Διαφήμιση