HomeHL-WorldΝέο «ράπισμα» στον Τραμπ: Παγώνει προσωρινά και το νέο διάταγμα για τους μετανάστες

Νέο «ράπισμα» στον Τραμπ: Παγώνει προσωρινά και το νέο διάταγμα για τους μετανάστες

Με απόφαση δικαστηρίου της Χαβάης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέο ράπισμα στον Ντόναλντ Τραμπ και για τη δεύτερη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του από δικαστήριο της Χαβάης το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για το «πάγωμά» του, λίγες ώρες προτού τεθεί σε ισχύ από την αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Ντέρικ Ουότσον ζήτησε να μην τεθεί σε ισχύ το διάταγμα, καθώς έκρινε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο στέκεται ενάντια στις θρησκευτικές διακρίσεις.

Ο Γουότσον κατέληξε σε αυτή την απόφαση, έπειτα από τα επιχειρήματα που άκουσε από την Πολιτεία της Χαβάης, η οποία ανέφερε ότι το επίμαχο διάταγμα θα εμποδίσει τους κατοίκους της Χαβάης να δεχθούν επισκέψεις από συγγενείς τους από τις 6 μουσουλμανικές χώρες, για τους οποίους υπάρχει η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. Επίσης, η Πολιτεία υποστήριξε ότι το διάταγμα θα πλήξει τη βιομηχανία του τουρισμού.

Ο γενικός εισαγγελές της Χαβάης, Νταγκ Τσιν, εξήγησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάρει αυτή την απόφαση γιατί, όπως είπε, «μας πηγαίνει μισό αιώνα πίσω». «Δεν υπάρχει άλλος πρόεδρος που να έχει εκδώσει μια τόσο ευρεία, σαρωτική διαταγή που επιβάλει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους βάσει της καταγωγής τους» συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα, το οποίο ακυρώθηκε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ σε δύο βαθμούς, το νέο εξαιρεί τους πολίτες του Ιράκ, ενώ απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο σε πολίτες του Ιράν, της Συρίας, της Υεμένης, της Λιβύης, του Σουδάν και της Σομαλίας οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα.

Τα νέα για το προσωρινό πάγωμα του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος βρήκαν τον Τραμπ σε συγκέντρωση στο Νάσβιλ με τον ίδιο να κάνει αναφορές στο θέμα αυτό στην ομιλία του επιτιθέμενος ξανά στη δικαιοσύνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπέρβαση καθήκοντος του δικαστή» και ορκίστηκε να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι αυτό έγινε από έναν δικαστή για πολιτικούς λόγους;» ξεκίνησε με ειρωνικό τόνο την αναφορά του στο θέμα ο Τραμπ υπενθυμίζοντας τα όσα είχε πει για την απόφαση σχετικά με το προηγούμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα όταν είχε κάνει λόγο για «αποκαλούμενο δικαστή» που είχε πάρει τότε την απόφαση.

«Αυτή η απόφαση μας κάνει να φαινόμαστε αδύναμοι, πράγμα που παρεπιμπτόντως πλέον δεν ισχύει» συνέχισε τις αναφορές του υπό τις αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο διάταγμα ήταν μια πιο ελαφριά εκδοχή του πρώτου υπονοώντας ότι «μπορεί να επιστρέψουμε στο πρώτο διάταγμα και να το πάμε μέχρι τέλους» αφηνοντας ενδείξεις ότι είναι διατεθειμένος να πάει την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά την απόφαση από το δικαστήριο της Χαβάης εκκρεμούν οι αποφάσεις μετά από σχετικές προσφυγές σε δικαστήρια στο Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση