HomeHL-9Λιγότεροι οι πρωτοετείς φοιτητές στην Κρήτη – Μειώθηκαν οι εισακτέοι

Λιγότεροι οι πρωτοετείς φοιτητές στην Κρήτη – Μειώθηκαν οι εισακτέοι

Μοναδική εξαίρεση η Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης που θα δεχθεί τον Σεπτέμβρη τριπλάσιους πρωτοετείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μειώνονται οι εισακτέοι στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σχετικής υπουργικής απόφασης, το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος οι πρωτοετείς θα είναι κατά 120 λιγότεροι.

Το ποσοστό της μείωσης ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα μικρό, αν αναλογιστεί κανείς πως για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων η μείωση των εισακτέων αποτελεί πάγια πρόθεση, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στην εκπαιδευτική διαδικασία ο τόσο μεγάλος αριθμός φοιτητών που υποδέχεται το νησί.

Πιο συγκεκριμένα οι εισακτέοι του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα είναι 2.750 ενώ πέρυσι ήταν 2.880. Αντίστοιχα στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι νέοι πρωτοετείς θα είναι 700 έναντι των 720 της περασμένης χρονιάς και στο ΤΕΙ Κρήτης θα φοιτήσουν συνολικά 2.070 νέοι φοιτητές έναντι των 2.160 του περασμένου ακαδημαϊκού έτους.

eisakteoi-panepisthmio1

eisakteoi-panepisthmio-2

eisakteoi-polytexnio

eisakteoi-tei-krhths

Μοναδική εξαίρεση στη μείωση των εισακτέων αποτελεί η Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης η οποία θα δει τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών στα δύο τμήματά της να τριπλασιάζεται. Σύμφωνα πάντα με την υπουργική απόφαση οι διαθέσιμες θέσεις θα είναι για το 2017-2018 συνολικά 170 έναντι των μόλις 50 θέσεων του περασμένου ακαδημαϊκού έτους.

eisakteoi-ekklhsiastikh-akadhmia

Η συνολική εικόνα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τους πίνακες των εισακτέων σε πανελλαδικό επίπεδο οι διαθέσιμες θέσεις μειώθηκαν  κατά 1.005 στα Πανεπιστήμια, ενώ αυξήθηκαν κατά  510 στα ΤΕΙ.

Ειδικότερα για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα υπάρξουν  42.850 εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και 26.640 στα ΤΕΙ. Δηλαδή ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 69.490 νέους φοιτητές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση