HomeHL-WorldΣτα άκρα Ολλανδία και Τουρκία – Μέτωπο με τη Μέρκελ άνοιξε ο Ερντογάν

Στα άκρα Ολλανδία και Τουρκία – Μέτωπο με τη Μέρκελ άνοιξε ο Ερντογάν

Γενικεύονται οι... «εχθροπραξίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρωπαϊκές κάλπες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) και τουρκικό δημοψήφισμα (για να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν) έχουν γίνει ένα. Ο διπλωματικός πόλεμος, που ξεκίνησε από την απαγόρευση των Ολλανδών στον Τσαβούσογλου να μιλήσει σε «προεκλογική» συγκέντρωση στο έδαφός τους και την απέλαση της Καγιά, συνεχίφζεται με αμείωτη ένταση.

Χθες, η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το σαββατοκύριακο και έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τους Ολλανδούς διπλωμάτες. Συγκεκριμένα, απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα (σ.σ. βρισκόταν σε άδεια) και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της. Επιπλέον, αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία.

Με ταξιδιώτική οδηγία απάντησε η Χάγη: Κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση: «Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Οι Ολλανδοί δεν είναι μόνοι τους, στην κόντρα με την Τουρκία. Την άμεση απόσυρση των Γερμανών στρατιωτών από το τουρκικό έδαφος, ζήτησαν με αίτημά τους στη γερμανική βουλή βουλευτές, ως ένα μέτρο αντίδρασης στις προκλητικές και υβριστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών στρατιωτιών και των αεροσκαφών βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία θεωρείται «κλειδί» στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Παρόλα αυτά, Γερμανοί βουλευτές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, ζήτησαν την απόσυρση των γερμανικών μονάδων από την Τουρκία, ως ένα πρώτο, προειδοποιητικό μέτρο, έναντι της ακραίας ρητορικής που έχει αναπτύξει η Άγκυρα.

Αντιδρώντας ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μέζιερ, δήλωσε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Ερντογάν κατά πάντων

«Εσύ δεν έχεις μάθει ακόμη τι είναι η δημοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ολλανδό πρωθυπουργό. Σε δήλωσή του στα κανάλια ATV και A Haber, ο Ερντογάν είπε: «Εγώ δεν είμαι το αφεντικό, άλλωστε. Το αφεντικό αυτής της χώρας είναι ο λαός. Εσύ ακόμη δεν έμαθες τί είναι Δημοκρατία». Επιτέθηκε, όμως, και στην καγκελάριο της Γερμανίας, κατηγορώντας το Βερολίνο πως «υποθάλπτει ανελέητα την τρομοκρατία»! Είχε προηγηθεί η στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην κυβέρνησης της Χάγης.

Στο πλευρό του Ρούτε η Μέρκελ

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με εθνικοσιαλισμό, όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτές οι συγκρίσεις είναι απόλυτα άστοχες. Ευτελίζουν την οδύνη (των θυμάτων). Ειδικά στην Ολλανδία, που βίωσε τόσο μεγάλο πόνο εξαιτίας του Εθνικοσοσιαλισμού, είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ολλανδία μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή κι αλληλεγγύη μου σε αυτό το θέμα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Προεκλογικό debate στην Ολλανδία

Σε κάθε περίπτωση, στην τηλεμαχία που είχε με τον ακροδεξιό Βίλντερς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός επέμεινε στην πολιτική του απέναντι στην Τουρκία. Δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση και επισήμανε πως το 80% των Τούρκων πολιτών έχουν ενσωματωθεί απόλυτα στην ολλανδική κοινωνία.

Την πλήρη διαφωνία του με την τοποθέτηση του Ρούτε εξέφρασε ο Βίλντερς, σύμφωνα με τον οποίο οι Τούρκοι μετανάστες δεν έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, ενώ κατηγόρησε τον συνομιλητή του ότι «κρατείται όμηρος» από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση