HomeHL-GreeceΟ Κατρούγκαλος μεταφέρει τη σύγκρουση ΕΕ – Τουρκίας στη Θράκη

Ο Κατρούγκαλος μεταφέρει τη σύγκρουση ΕΕ – Τουρκίας στη Θράκη

Προκαλεί ερωτήματα η τοποθέτησή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερωτήματα προκαλεί η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου υπέρ της διεξαγωγής πολιτικών ομιλιών από Τούρκους πολιτικούς στη Θράκη. Οι δηλώσεις του έκαναν διπλωμάτες και πολιτικούς να αναρωτηθούν για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Απρόσκλητος επισκέπτης στη διπλωματική σκακιέρα ή πολιτική εξισορρόπησης από την Αθήνα προς την Άγκυρα, με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, να επιλέγουν μια πιο σκληρή γραμμή;

Όσο αναμένεται η απάντηση από τις εξελίξεις, η ουσία είναι πως η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου θόλωσε την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και τη θέση της Ελλάδας στη διαμάχη της με σειρά ευρωπαϊκών δυνάμεων.

«Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες» σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον. «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο μεταφοράς ενέργειας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

«Από την πλευρά της Τουρκίας βλέπουμε μία ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στις συμμαχικές χώρες» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Σε άλλο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προτίμησε να επισημάνει ότι «έχουν γίνει και στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη». «Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών, αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας» προσέθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του, θολώνοντας την κυβερνητική γραμμή.

Ένταση στο Αιγαίο

Πάντως, οι γείτονες ήταν «πιστοί στο ραντεβού» τους με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο. Ξεκίνησαν την εβδομάδα με 8 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235 και άλλες 2 από μαχητικά.

Εκτός των παραβιάσεων, καταγράφηκαν και 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση