HomeHL-GreeceΤσίπρας: Πιο αισιόδοξη κι από μένα η Μέρκελ για την επίτευξη συμφωνίας

Τσίπρας: Πιο αισιόδοξη κι από μένα η Μέρκελ για την επίτευξη συμφωνίας

Τετ-α-τετ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από… κοντά είχε την Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας καθ’ όλη την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τον φωτογραφικό φακό στις Βρυξέλλες να καταγράφει ουκ ολίγα στιγμιότυπα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την Γερμανίδα καγκελάριο.

Καθώς φαίνεται, οι δυο τους έχουν αναπτύξει ξεχωριστούς κώδικες επικοινωνίας. Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα είπε με την κυρία Μέρκελ.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι «υπερβολικά, ανησυχητικά αισιόδοξη», περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ολιγόλεπτη και εκτός προγράμματος συνομιλία έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. «Αλέξη μου, μαθαίνω ότι κλείνουν όλα, οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά, αυτά που έχουν μείνει είναι λίγα και μικρά, τα μεγάλα τα κλείσατε» φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ στον αιφνιδιασμένο κ. Τσίπρα.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η καγκελάριος μιλούσε προφανώς για συμφωνία-πακέτο, όπως άλλωστε επιθυμεί και θέλει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή, πέραν των μέτρων και αντιμέτρων, ρύθμιση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή διαπίστωνε ότι η κυρία Μέρκελ φαίνεται να έχει ηρεμήσει και να μην την απασχολεί αρνητικά το ελληνικό ζήτημα. Απέδιδε μάλιστα στην αισιοδοξία της τόσο στην απεμπλοκή της εσωτερικής συζήτησης στη Γερμανία από το ελληνικό πρόβλημα, όσο και στην αίσθηση, που έδινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι έχει βρει θετικό σημείο ισορροπίας για το θέμα, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

https://www.youtube.com/watch?v=9CsgteU2rz0

Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε, απαντώντας λίγο αργότερα σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι η κυρία Μέρκελ ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη», προσθέτοντας όμως ότι «εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία»!

«Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα»

«Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να δεσμευτεί» απάντησε ακόμη ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για τις δηλώσεις Λαγκάρντ σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η μοναδική επιλογή είναι η αναπτυξιακή προοπτική που έχουμε, με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση. Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί στις χώρες που έχει γίνει ουσιαστικά η μεγαλύτερη ζημιά», συνέχισε.

«Ναι, ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να δεσμευτεί»

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις Λαγκάρντ

σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό οτι έχω κατά καιρούς επικοινωνία. Όχι πάντοτε εύκολη, αλλά ειλικρινή και έντιμη και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του, να μην σπαταλάει τον χρόνο του, να κρατήσει μια σταθερή θέση και με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

«Ναι, ζήτησα την δέσμευση του ΔΝΤ ότι δηλαδή δεν θα είναι αλά καρτ μόνο με μέτρα, αλλά και στο ζήτημα του χρέους. Η γνωστή ευρωπαϊκή πρακτική πετάμε την μπάλα μπροστά, αλλά να περάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόβλημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα πώς περιμένει να κλείσει η αξιολόγηση, όταν δεν υποχωρεί το ΔΝΤ, είπε: «Το ΔΝΤ έχει μάθει να ζητάει, αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από το σύνολο των θεσμών και υπό την επίβλεψη και άλλων θεσμών. Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές εδώ και επτά χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η λύση να είναι και κοινωνικά βιώσιμη».

Ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κυρία Μέρκελ είναι «υπερβολικά-ενισχυτικά αισιόδοξη», περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.

Για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι τον Απρίλιο, σημειώνοντας πως είναι δεδομένο ότι υπάρχει καθυστέρηση, για την οποία όλοι ξέρουμε που οφείλεται, αλλά προσέθεσε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου. Σε ερώτηση για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο κλιμακίων.

«Το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που αφορά χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» είπε, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο και γι’ αυτό είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών θεσμών να το «επιβάλουν».

Χαρακτήρισε σεβαστές τις θέσεις του Ταμείου, αλλά… έριξε το γάντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Κομισιόν και το Eurogroup.

Για το Μεταναστευτικό: «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση»

Όσον αφορά το μεταναστευτικό είπε: «Τέθηκε επί τάπητος η διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Η συζήτηση παρέμεινε επικεντρωμένη στην Μεσόγειο. Υπάρχει ένας κορμός που διακλαδώνεται. Για εμάς ο κορμός είναι ενιαίος και πρέπει να δούμε και την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας Ελλαδας – Τουρκίας».

Ένταση στο Αιγαίο

Αναφορικά με την ένταση που παρατηρείται στο Αιγαίο, τόνισε: «Εμείς πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας με διάθεση διαλόγου. Είναι κατανοητό ότι, εν όψει του δημοψηφίσματος (σ.σ. στην Τουρκία) δεν περιμένουμε μέχρι τις 16 Απριλίου επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν θα κόψουμε και τις γέφυρες».

Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στο Κυπριακό θέλει λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου, βιώσιμη και εξέφρασε την ελπίδα μετά το τουρκικό δημοψήφισμα να διαμορφωθεί θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «κακομαθημένο» και «ρατσιστή» τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για νευρικότητα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Δεν δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις δηλώσεις γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται και παρακολουθεί και η διεθνής κοινότητα την σοβαρότητα των δηλώσεων αυτών και έχουν όλες απαντηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών» σημείωσε.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση