HomeHL-CultureΠωλείται σε δημοπρασία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ

Πωλείται σε δημοπρασία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ

Αναμένεται να πιάσει 2,4 εκατομμύρια δολάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η λίστα που γράφτηκε από τον Γερμανό Όσκαρ Σίντλερ όταν έσωσε την ζωή 1.200 Εβραίων κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος βρίσκεται τώρα υπό πώληση.

Όταν οι Ναζιστές αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βρισκόντουσαν στην ανατολή, ο Σίντλερ έπεισε τον Γκετ να τον αφήσει να πάρει στην κατοχή του μια μερίδα από το εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να εργαστούν στα εργοστάσια του.

Την δημοπρασία την έχει αναλάβει ο οίκος δημοπρασίας Moments in Time, ο οποίος ειδικεύεται στην συλλογή σπάνιων εγγράφων.

lista-sidler2

Η λίστα αυτή αποτελείται από 14 σελίδες και γράφτηκε στις 18 Απριλίου του 1945. Ωστόσο, είναι μόνο μια από τις 7 που έχουν γραφτεί. Μέσα εμπεριέχει 801 ονόματα Εβραίων ανδρών που εργαζόντουσαν στα εργοστάσια του Σίντλερ στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία.

Ο Σίντλερ συνέταξε την λίστα με την βοήθεια του λογιστή του Itzhak Stern, ο οποίος απεικονίζεται από τον Ben Kingsley στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο Σίντλερ μάλιστα βραβεύτηκε το 1963 από το κράτος του Ισραήλ για την πολύτιμη συνεισφορά του στον αγώνα κατά του φασισμού.

Πάνω από 8000 άνθρωποι σήμερα είναι απόγονοι των ονομάτων που αναγραφονται στην λίστα του Σίντλερ και αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την σημασία αυτού του εγγράφου αλλά και την τεράστια συμβολή αυτού του ανθρώπου στην καταπολέμηση της βαρβαρότητας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση