HomeHL-WorldΣε νέο στάδιο η αμερικανική εμπλοκή στην εμπόλεμη Συρία

Σε νέο στάδιο η αμερικανική εμπλοκή στην εμπόλεμη Συρία

Βαρέα αμερικανικά κανόνια 155 χιλιοστών έφτασαν στη χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε νέο στάδιο εισέρχεται η αμερικανική εμπλοκή στη Συρία, καθώς πέρα από μερικές χιλιάδες συμβούλους στο γειτονικό Ιράκ κυρίως, στο έδαφος της χώρας είχαν μερικούς μόνο άντρες των Ειδικών Δυνάμεων για κατάδειξη στόχων στα πολεμικά αεροπλάνα με συσκευές λέιζερ.

Ακολουθώντας όμως όπως όλα δείχνουν τις εξαγγελίες Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον θα «εξαφανίσει» το Ισλαμικό Κράτος, αποφασίστηκε η αποστολή και πιο… «επίσημων» στρατιωτικών μονάδων.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ έστειλαν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες στη Συρία με πυροβόλα όπλα στο πλαίσιο της επιχείρησης για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη ντε φάκτο πρωτεύουσά του, τη Ράκα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

Η μονάδα του πυροβολικού με κανόνια 155 χιλιοστών έφτασε στη Συρία και «είναι έτοιμη να διεξαγάγει την αποστολή» υποστήριξης της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας Washington Post.

Η αποστολή του πυροβολικού σηματοδοτεί μια ενισχυμένη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, με την αποστολή επιπλέον 500 ανδρών.

Πλέον τα πυροβόλα όπλα θα τους επιτρέψουν να υποστηρίζουν άμεσα την επιχείρηση των FDS, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική επίθεση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματικούς.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα και την παρουσία τους κοντά στη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία. Εκεί ανέπτυξαν τεθωρακισμένα οχήματα Strykers τα οποία φέρουν αμερικανικές σημαίες, για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις μεταξύ των διάφορων ένοπλων οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει ένα σχέδιο για την εξόντωση του ΙΚ. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το σχέδιο αυτό προβλέπει την αποστολή του αμερικανικού πυροβολικού, αλλά και επιπλέον ειδικών δυνάμεων όπως και επιθετικών ελικοπτέρων.

Την ίδια ώρα 14 άμαχοι, μεταξύ αυτών και έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού κατά του ΙΚ εναντίον ενός χωριού στη βόρεια Συρία, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι επιδρομές έπληξαν το χωριό αλ Μάταμπ μετά τα μεσάνυκτα και μάλλον διεξήχθησαν από τον διεθνή συνασπισμό» κατά του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι ομάδες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 23 Μαρτίου στη Γενεύη για να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκαν στις 4 Μαρτίου με την αποδοχή από τις αντιμαχόμενες πλευρές «μιας ξεκάθαρης ατζέντας», που αφορά μεταξύ άλλων τη διακυβέρνηση της χώρας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρία είχαν αφήσει περισσότερο χώρο στη Ρωσία στο διπλωματικό επίπεδο, διαβεβαίωσαν χθες ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αναζήτηση «μιας πολιτικής λύσης».

«Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία, όμως την υποστηρίζουμε και επιθυμούμε μια λύση», τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί «να επιθυμεί και να πιστεύει ότι δεν υπάρχει παρά μια πολιτική λύση (στη συριακή κρίση) και όχι στρατιωτική».

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση