HomeHL-GreeceΑσπίδα προστασίας του ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο και αιχμηρή απάντηση σε Τσαβούσογλου

Ασπίδα προστασίας του ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο και αιχμηρή απάντηση σε Τσαβούσογλου

Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Αθήνα απαντά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου για το Αιγαίο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διακίνησε τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει έλλειψη γνώσεων σε βασικά θέματα του διεθνούς δικαίου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιθυμία του Προέδρου Παυλόπουλου να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρούμε με ενδιαφέρον και είμαστε έκπληκτοι με τις παρατηρήσεις του που δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα, μάλιστα, προβάλει ξανά τη θεωρία της για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου αναφέροντας στην ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εγκαταστήσει την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψην της τις ανησυχίες της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου που ενόχλησαν την Άγκυρα

Τη Δευτέρα, επισκεπτόμενος τη Ρόδο στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν είναι νοητές, από πλευράς διεθνούς δικαίου, «γκρίζες ζώνες» αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας στην ως άνω περιοχή» και υπερασπίστηκε με έμφαση το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα τα Δωδεκάνησα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, πρέπει να ερμηνεύονται και υπό το φως της εκ μέρους της Ελλάδας άσκησης, έναντι της Τουρκίας, του κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ δικαιώματος προληπτικής άμυνας (anticipatory self-defence), ιδίως μετά το 1974 και κατ’ ακολουθία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εντεύθεν ραγδαίας και απροκάλυπτης αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας εις βάρος της Χώρας μας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση