Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν για άλλη μια φορά οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη τον Απρίλιο του 2011 στο Ρέθυμνο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η υπόθεση των δύο γιατρών εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως και επεβλήθη στον καθέναν τους ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή.

Και στους δύο είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου. Για την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί επίσης δύο νεαροί, ένας 27χρονος, που το μοιραίο βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής του 2011 διασκέδαζε με την άτυχη Στέλλα και τον κοινό τους φίλο, τον 17χρονο.

Η Ένωση των γιατρών στα Χανιά έχει εξαγγέλει 24ωρη απεργία για σήμερα ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους, ζητώντας την αθώωση τους.

Σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Την Πέμπτη 9 Μάρτη 2017 πρόκειται να αρχίσει στο εφετείο των Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης καταδίκης δύο ειδικευόμενων γιατρών με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας 16 χρονών από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το Πάσχα του 2011 η μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου της 16χρονης παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό, για να την κρατήσουν στη ζωή. Από τη μέρα εκείνη γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης και διωγμού των – ειδικευόμενων μάλιστα – γιατρών που εφημέρευαν στο ΤΕΠ του Γ.Ν Ρεθύμνου εκείνη τη μέρα: ενώ στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2015 στα Χανιά κατέρρευσε με επιστημονικό τρόπο κάθε επιχείρημα υπέρ της ιατρικής αμέλειας από το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν, το δικαστήριο καταδίκασε τον ειδικευόμενο παθολογίας που παρέλαβε το περιστατικό καθώς και έναν ειδικ. Γενικής Ιατρικής που ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ (!) σε 2,5 έτη φυλάκιση και στοιχειοθέτησε κατηγορητήριο για άλλους 2 ειδικευόμενους Παθολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό και οι οποίοι τον Δεκέμβρη του 2016 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 μήνες (!) φυλάκιση. Ως Ε.Γ.ΕΣΥ.Χ. είχαμε τότε παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία καταδίκης των συναδέλφων και είχαμε τοποθετηθεί δημόσια επ’ αυτού, θεωρώντας εντελώς άδικη την εν λόγω απόφαση.

Αυτή η τοποθέτησή μας προέκυψε τόσο με βάση αυστηρά ιατρικά κριτήρια, όπως αυτά εκτέθηκαν από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς για να καταθέσουν, όσο και με γνώμονα τις καταθέσεις των μαρτύρων, τους οποίους και εμείς οι ίδιοι παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης.

Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, οι μαρτυρίες της πλειοψηφίας των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν υπέρ των συναδέλφων αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός, δε λήφθηκαν καθόλου υπόψη”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση