HomeΚΡΗΤΗΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Δημοτική παράταξη Ηράκλειο – Ανοιχτοί Ορίζοντες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Δημοτική παράταξη Ηράκλειο – Ανοιχτοί Ορίζοντες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 Η  8  του Μάρτη  γιορτάζεται  παγκόσμια ως ημέρα της γυναίκας.

Όσο αδόκιμο κι αν είναι να διεκδικείς δικαιώματα γιορτάζοντας,  άλλο τόσο υποκριτικό φαντάζει συχνά να ασχολούμαστε μία μόνο μέρα το χρόνο  με μια ευάλωτη ακόμη δυστυχώς κατηγορία πολιτών όπως είναι οι γυναίκες.

Παρόλα αυτά παραμένει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε μερικά πράγματα που παραμερίζονται ή αποσιωπώνται επιμελώς.

Παρά τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, υπάρχουν ακόμη ριζωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες και οπισθοδρομικές αντιλήψεις στο κοινωνικό ιστό.

Οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να αμείβονται λιγότερο ή δε κρίση της καθιστά πρώτες στην ανεργία, πρώτες στις συνέπειες από τη κατάρρευση  του κοινωνικού κράτους. Οφείλουμε λοιπόν ως άτομα αλλά και  η πολιτεία να παρέχουμε ευκαιρίες  και να διασφαλίζουμε την ισότιμη παρουσία της γυναίκας στο κοινωνικό προσκήνιο.

Δε νοείται όμως πρόοδος και ανανέωση της κοινωνίας που δεν περιλαμβάνει το κεφάλαιο που λέγεται ισοτιμία ανδρών και γυναικών.

Πέραν λοιπόν από τις ευχές σήμερα αξίζει να σκεφτούμε περισσότερο:

–        Τις γυναίκες του μόχθου που αντιμετωπίζουν τον έμφυλο ρατσισμό στην εργασία.

–        Τις γυναίκες του τρίτου κόσμου όπου ανθρώπινα δικαιώματα και ισοτιμία των φύλων παραμένουν κενό γράμμα.

–        Τις καθημερινές ηρωίδες της διπλανής πόρτας, που εργάζονται εντός η εκτός σπιτιού, και αγωνίζονται ως σύζυγοι, μητέρες και παιδαγωγοί να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Σε αυτές όλες ανήκει η σημερινή μέρα, σε αυτές ταξιδεύει η σκέψη μας και σε αυτές ανήκουν οι αγώνες μας για μια Δίκαιη κοινωνία.

Για τη Δημοτική  Παράταξη   Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση