HomeΕΛΛΑΔΑΟι Έλληνες ξοδεύουν 33 εκατ. ευρώ για χαρτί υγείας από την Ιταλία

Οι Έλληνες ξοδεύουν 33 εκατ. ευρώ για χαρτί υγείας από την Ιταλία

Οι εισαγωγές φτάνουν τα 142 εκατ. ευρώ για γάλα από Γερμανία και Ολλανδία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος, αλλά η χαμηλή προστιθέμενη αξία, όπως και ο τεράστιος όγκος των εισαγωγών.

Αυτή την άποψη διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του ΛΟΥΞ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, μιλώντας στην εκδήλωση του thin tank Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση ( Ρ.Ε.Υ.Μ.Α.), που συμμετέχει και στο φορέα « ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ» που στόχο έχει την προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε οι Έλληνες καταναλωτές καταναλώνουν περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα από ό,τι ελληνικά, άλλοτε από επιλογή, άλλοτε χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Υπολογίζεται ότι σήμερα άνω του 60% του συνολικού τζίρου της κατανάλωσης μας, ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες, πολυεθνικές ή μη.

Πρόκειται για προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό ή παράγονται ολικά ή μερικά στην Ελλάδα από θυγατρικές ξένων εταιρειών.

Στο συμπυκνωμένο γάλα, τα αναψυκτικά, την μπύρα, το τσάι, ακόμα και τον ελληνικό καφέ, περίπου το 80-90% του συνολικού τζίρου πωλήσεων μονοπωλείται από πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μόνο την τελευταία πενταετία δώσαμε συνολικά 240 δισ. για εισαγόμενα προϊόντα, διατηρώντας σταθερά ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο κατά 23 δισ. ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε οι ετήσιες δαπάνες σε εισαγωγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

33 εκατ. ευρώ για ιταλικό χαρτί υγείας

16,5 εκατ. ευρώ για γαλλικές προτηγανισμένες πατάτες

122 εκατ. ευρώ για ισπανικά ρούχα και παπούτσια

80 εκατ. ευρώ για κινεζικά παιχνίδια

142 εκατ. ευρώ για γάλα από Γερμανία και Ολλανδία

54,5 εκατ. ευρώ για ζάχαρη από Γαλλία

1 δισ. για μοσχαρίσιο κρέας

300 εκατ. ευρώ για χοιρινό από Ισπανία και Γερμανία

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση