HomeHL-9Σε επενδυτική πλατφόρμα του πακέτου Γιούνκερ τα αιολικά πάρκα της Κρήτης

Σε επενδυτική πλατφόρμα του πακέτου Γιούνκερ τα αιολικά πάρκα της Κρήτης

Αιολικά πάρκα θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To μέγκα – πρότζεκ της εταιρίας Elica του ομίλου Κοπελούζου που αφορά στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 950 MW, το οποίο θα συνδυαστεί με το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο του ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση της Κρήτης με την Αττική, συνολικού προυπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (EIPP) του πακέτου Γιούνκερ.

H επενδυτική πλατφόρμα EIPP αφορά σε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που αναζητούν χρηματοδότηση μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων και κοινοτικών πόρων.

Εταίρος στο πρότζεκτ της Elica είναι η εταιρία Τέρνα Ενεργειακή, του ομίλου Περιστέρη.

Τα αιολικά πάρκα θα αναπτυχθούν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και στόχος είναι μέρος της ενέργειας που θα παράγεται να μπορεί να μεταφέρεται στο ηπειρωτικό σύστημα, μέσω της διασύνδεσης που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ, μήκους 320 χιλιομέτρων. Το υποβρύχιο καλώδιο θα ξεκινά από τη θέση Κορακιά και θα φθάνει στην Αττική, (εξετάζεται περιοχή στον κόλπο της Ελευσίνας), με τελική κατάληξη το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αχαρνών.

Οπως αναφέρεται στην ταυτότητα του έργου που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα Γιούνκερ, τα αιολικά πάρκα θα υποκαταστήσουν πιο ακριβή ενέργεια (185 ευρώ/MWh) που παράγεται από τις υφιστάμενες πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση για τους καταναλωτές της τάξης των 100 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοιξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στο νησί πρέπει να συνδυαστεί με το υπουβρύχιο καλώδιο μεταφοράς, έργο που ο ΑΔΜΗΕ έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης, το οποίο έχει υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΕ.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε, στο κεφάλαιο με τα «υπάρχοντα και ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει η υλοποίηση του έργου», όπως έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα ΕΙΡΡ, αναφέρεται η ανάγκη διασφάλισης της συνοχής του πρότζεκτ με τα επενδυτικά πλάνα του ΑΔΜΗΕ. Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο που μπορεί να συναντήσει η επένδυση είναι οι ενδεχόμενες αντιδράσεις των κατοίκων .

Ας σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει δύο διασυνδέσεις, την «μικρή» μεταξύ Κρήτης – Πελοποννήσου και τη «μεγάλη» Κρήτη- Αττική, που εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία, το 2020 και το 2024, αντιστοίχως.

Όπως αναφέρεται στο businessenergy.gr, το δυναμικό μεταφοράς για τη μεγάλη διασύνδεση ανέρχεται στα 700 MW με δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον ως τα 1.000 μεγαβάτ, αναλόγως της πορείας των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Κρήτη.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αναφέρει ότι φέτος και το 2018 θα ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και η μελέτη βυθού, ενώ η έγκριση περιβαλλοντικών όρων προσδιορίζεται για τα τέλη του 2018. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της διασύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2024.

Για το πρότζεκτ των αιολικών στην Κρήτη, ως ημερομηνία εκκίνησης δίνεται ο Απρίλιος 2018.

Διαφήμιση
Διαφήμιση