Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν σήμερα τα 7 από τα 8 άτομα που απολογήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που εξάρθρωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης.

Όλα τα μέλη του κυκλώματος αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ’ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.

Οι δράστες φαίνεται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες σε βάρους τους ωστόσο δεν φαίνεται να έπεισαν κανέναν και οι εφτά από τους οχτώ κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 17χρονος από το Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στην ευρύτερη περιοχή του Τσούτσουρα Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος, αλλά εντοπίστηκαν και 112 μετανάστες να ζουν μέσα σε σπηλιές και ποιμνιοστάσια.

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία.

Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Μάλιστα οι πτυχές της υπόθεσης αυτής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ημέρα της σύλληψης των μελών του κυκλώματος είναι σοκαριστικές σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούσαν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και μικρά παιδιά.

Αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δε θα ξεχάσουν ποτέ τις εικόνες, που αντίκρισαν μέσα στις σπηλιές με τους μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και την ικανοποίηση τους, όταν αντιλήφθηκαν ότι η αιχμαλωσία τους τελείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι διακινητές… ψυχών ανάμεσα τους και ο 47χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετούσε σε αστυνομικό της ενδοχώρας και είχε το ρόλο “πληροφοριοδότη” στο κύκλωμα, αναμένεται να απολογηθούν αύριο Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση