HomeHL-GreeceΚυβέρνηση σε αδιέξοδο: «Τραβάει» η διαπραγμάτευση, επιχειρούν να αλλάξουν ατζέντα

Κυβέρνηση σε αδιέξοδο: «Τραβάει» η διαπραγμάτευση, επιχειρούν να αλλάξουν ατζέντα

Ο φόβος του Μαΐου, οι επικοινωνιακοί ελιγμοί και η αλλαγή ατζέντας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φόβοι ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί πλέον να φτάσουν ακόμα και τον Μάιο για να καταλήξουν σε μία συμφωνία αρχίζουν να κυριαρχούν στην κυβέρνηση, μετά τα όσα έγιναν ή γίνονται στον πρώτο κύκλο συζητήσεων με τους Θεσμούς και ενώ οι αρνητικοί αριθμοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αρχίζουν να βαραίνουν το κλίμα και να διαψεύδουν τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση δείχνει για πρώτη φορά ίσως τόσο εγκλωβισμένη και χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών ή κινήσεων απέναντι στους δανειστές και μοιάζει να αναζητάει περισσότερο τρόπους πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, που διαμορφώνεται.

Ακόμη και οι επιθέσεις στον… εύκολο στόχο, δηλαδή το ΔΝΤ, γίνονται πια με προσοχή, καθώς οι κυβερνώντες δεν είναι καν βέβαιοι ότι η συνέχιση μίας τέτοιας τακτικής είναι ενδεδειγμένη σε αυτή τη φάση ή βοηθά στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, απέφυγε να κατονομάσει το ΔΝΤ, όταν αναφέρθηκε σε «παραφωνίες» και κωλυσιεργίες στη διαπραγμάτευση, παρότι ήταν εμφανές ότι αυτό εννοούσε – δεν επανέλαβε ούτε καν τα περί παράλογων ή ακραίων απαιτήσεων, που είχε στηλιτεύσει προ ολίγου καιρού!

Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει μία ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση, με ταυτόχρονη διάψευση των όποιων εκτιμήσεων ή προσδοκιών εκφράζονταν για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ΔΝΤ παραμένει σε μία ανυποχώρητα σκληρή θέση, την οποία έχει επιβάλλει στην πλευρά των δανειστών, η Κομισιόν και οι άλλοι Θεσμοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέληση ή ικανότητα να διαφοροποιηθούν από τη στάση του Ταμείου, οι δε αριθμοί για την πορεία της οικονομίας και ιδίως η επιστροφή στην ύφεση, φέρνουν σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση και μάλλον απομακρύνουν την όποια συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός με συνεργάτες του, εκτιμήθηκε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει ακόμη δύο μήνες, φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Ήδη το σενάριο περί επίτευξης μίας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου απομακρύνεται, με εκείνο της 7ης Απριλίου να αρχίζει να συζητείται ως πιο πιθανό.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην άρνησή της να υπογράψει μία επαχθή συμφωνία μόνο και μόνο για να κερδίσει κάποιο χρόνο, το μεγάλο πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η πολιτική ατζέντα με την οποία θα πορευτεί το επόμενο διάστημα και πώς θα αντισταθμίσει το βαρύ κλίμα που θα κυριαρχήσει εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων και της αδυναμίας να ξεπεραστεί η εκκρεμότητα.

Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι προγραμματίστηκε εσπευσμένα η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παρότι ουσιαστικά δεν υπήρχε ουσιαστικά προς παρουσίαση κανένα επεξεργασμένο και λεπτομερές σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης. Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει η σκέψη να καθιερωθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάθε Δευτέρα το επόμενο διάστημα, ώστε να κατευθυνθεί η δημόσια συζήτηση προς μία πιο «δημιουργική» ατζέντα και να μην περιορίζεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη διαπραγμάτευση. Προς τούτο δόθηκε εντολή στους υπουργούς να φέρουν στο προσκήνιο όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες και θέματα που διαχειρίζονται.

Για τον ίδιο λόγο επίσης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της αδιέξοδης κατάστασης στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός σπεύδει σήμερα να αναθερμάνει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το μεσημέρι (στις 12:30 στη Βουλή) ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική.

Ως προς αυτή καθαυτή την πορεία της διαπραγμάτευσης πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και Παρασκευή και να έχει πολιτικές επαφές με ηγέτες, πρωτίστως με την Α. Μέρκελ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τεχνικών κλιμακίων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση