HomeLife & StyleTι είναι ο «κανόνας των 3 ημερών» και πώς σε βοηθά να μη σπαταλάς χρήματα

Tι είναι ο «κανόνας των 3 ημερών» και πώς σε βοηθά να μη σπαταλάς χρήματα

Εξοικονόμηση, τώρα!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ίσως να μην έχετε ακούσει ξανά για τον «Κανόνα των τριών ημερών».

Το «τρικ» που μια γυναίκα από την Πενσιλβάνια εφάρμοσε για να μην σπαταλά χρήματα υπερβαίνοντας το budget της. Αν στο τέλος κάθε μήνα πληρώνεις τις πάγιες οφειλές σου (λογαριασμούς ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις) οριακά, η ιδέα της Tζέιμι Ραπαπορτ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Η Τζέιμι Ραπαπορτ παραδέχεται ότι ο κανόνας των τριών ημερών την βοήθησε να μην ξεπερνά ποτέ το budget της και να βάλει τα έξοδά της σε τάξη.

Για να μπορέσει να περιορίσει τα έξοδά της, αποφάσισε να μην ξαναξοδέψει χρήματα για κάτι που θα χρησιμοποιήσει μια φορά και βέβαια να περιμένει 3 ημέρες πριν αγοράσει κάτι. Αν μετά από 3 ημέρες εξακολουθεί να το θέλει, τότε ναι, αξίζει προχωρήσει στην αγορά. Η Τζέιμι αποφάσισε να βάλει φρένο στη σπατάλη όταν διαπίστωσε ότι στο τέλος του μήνα δεν της περίσσευε τίποτα και αναγκαζόταν να ζητήσει χρήματα από τους γονείς της.

Η πιστωτική της κάρτα ήταν υπερχρεωμένη και καθυστερούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

«Οι σπασμωδικές αγορές που έκανα με κατέστρεψαν οικονομικά. Εβλεπα κάτι που μου «έκανε κλικ στο μάτι» και το ήθελα δικό μου αμέσως» δηλώνει η ίδια.

Η μητέρα της, τότε, την συμβούλεψε να ακολουθήσει έναν κανόνα. Αν δει κάτι και νιώσει ότι θέλει αμέσως να το αγοράσει… να περιμένει. Αν περάσουν μερικές μέρες και το θέλει ακόμα, να το αγοράσει χωρίς να νιώθει τύψεις.

Η Τζέιμι είδε αμέσως αποτέλεσμα. Δεν σπαταλούσε αλόγιστα χρήματα στην κάθε της μέρα και έτσι στο τέλος του μήνα έφτασε να αποταμιεύει και ένα ποσό.

H Μέγκαν Φρεντς, συντάκτρια για θέματα που αφορούν τους καταναλωτές στο moneysavingexpert.com αναφέρει: «Οποια μέθοδος μπορεί να «λειτουργήσει» σε σένα και να σε βοηθήσει να μην ξεπερνάς το budget σου είναι καλή και αξίζει να την δοκιμάσεις. Πριν επιλέξεις οποιαδήποτε μέθοδο, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πριν αγοράσεις κάτι θα πρέπει να ρωτάς τον εαυτό σου: «Το χρειάζομαι;», «Εχω το περιθώριο να το αγοράσω και να έχω και όλους μου τους λογαριασμούς πληρωμένους γι’αυτό το μήνα;», «Θα το χρησιμοποιήσω; Αξίζει;».

Bovary.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση