HomeΕΛΛΑΔΑ «Νηνεμία» στην Πειραιώς μετά τη δήλωση Μεϊμαράκη

 «Νηνεμία» στην Πειραιώς μετά τη δήλωση Μεϊμαράκη

Το θέμα έληξε, ο προβληματισμός παραμένει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρικυμία σε ποτήρι, αλλά που προκαλεί ναυτία και πονοκεφάλους, ενέσκηψε για πολλοστή φορά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για δοκιμασία σχετικά με το όριο θραύσης της «ταλάντωσης» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από τον αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου στήριξης νέων μέτρων που η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή, και προέκυψε από την παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Εξηγήσεις διέλυσαν προς στιγμήν την? παρεξήγηση, και στο συννεφάκι πάνω από την Πειραιώς έμεινε μια τοποθέτηση με πολλές ερμηνείες, στη βάση του ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ένας έμπειρος πολιτικός, που έχει μεν εκφραστεί δημόσια υπέρ της εθνικής συναίνεσης αλλά που ταυτόχρονα δεν στήριξε ποτέ κάποια υπερκομματική ιδεολογία.

Ολα ξεκίνησαν από τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη σε ομάδα κοινοβουλευτικών συντακτών που χαρακτήρισε «μαγκιά εκ του ασφαλούς» τη μη ψήφιση των μέτρων στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή και ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της στάσης που η ΝΔ είχε τηρήσει το 2015, όταν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Πέρα από την ουσία των λεγομένων του, ξεχωριστή σημασία είχε ο χρόνος που επελέγη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μόλις την προηγουμένη χαράξει γραμμή καθολικής απόρριψης των μέτρων, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του. Αποδέκτες των ξεκάθαρων οριοθετήσεων του προέδρου της ΝΔ θεωρήθηκε ότι ήταν, μεταξύ άλλων, και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ?σύμφωνα με πηγές στο Μοσχάτο? έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον θα έπρεπε ίσως να τηρηθεί διαφορετική στάση έναντι των πολυσυζητημένων αντιμέτρων.

Φόβος τους είναι μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση δεχθεί και πάλι πυρά από την κυβέρνηση, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της επεισοδιακής στάσης που τήρησε για τη χορήγηση βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η εκτόνωση

Οχημα προς την εκτόνωση της έντασης έγινε τελικά μια ενδιάμεση κόντρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Μάκη Βορίδη, με την επίσημη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο να διευκρινίζουν ότι επρόκειτο για τοποθέτηση-απάντηση στον κ. Βορίδη και την επισήμανση ότι ο κ. Μεϊμαράκης σε καμία περίπτωση δεν θα αφήνει να «πέσουν κάτω» επιθέσεις που αφορούν το διάστημα της προεδρίας του. Από την πλευρά του και ο Μάκης Βορίδης σχολίασε πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε καμία περίπτωση δεν αμφισβήτησε τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος.

Αλλωστε, για τον κ. Μεϊμαράκη σαφώς δεν υπάρχει διάσταση με την ηγεσία, αφού «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τη γραμμή» που εκείνος είχε χαράξει προτείνοντας στον πρωθυπουργό τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Εξάλλου, η απόφαση για ψήφιση των μέτρων το 2015 ελήφθη ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με εισηγητή τον σημερινό αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την αρχική αμηχανία διαδέχθηκε έτσι μια από κοινού διαχείριση ενός ακόμη ζητήματος που αναδεικνύει ωστόσο πόσο ευμετάβλητο είναι το κλίμα «κοινής πορείας» της ΝΔ, που προφανώς ρέπει προς κρίσεις και αστάθειες, ακόμα κι από μια δήλωση, από μια εκμυστήρευση, ή και από ένα κούνημα του χεριού…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματός του στην οποία θα μετέχουν επίσης οι αντιπρόεδροι και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ. Κι ενώ πρόκειται για προγραμματισμένη συνάντηση, η συγκυρία και οι εξελίξεις προσδίδουν σίγουρα μεγαλύτερο βάρος σε όσα θα ειπωθούν εκεί.
ethnos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση