HomeΚΟΣΜΟΣH Ιορδανία επιστρέφει στην εσχάτη των ποινών και εκτελεί 15 κρατούμενους

H Ιορδανία επιστρέφει στην εσχάτη των ποινών και εκτελεί 15 κρατούμενους

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω» λέει η Διεθνής Αμνηστία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε 15 εκτελέσεις κρατουμένων προχώρησε σήμερα Σάββατο η Ιορδανία σε φυλακή νότια τoυ Αμμάν, επαναφέροντας την εσχάτη των ποινών η οποία είναι σε ισχύ σε 152 χώρες σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Oι δέκα άνθρωποι που απαγχονίστηκαν κατηγορούνταν για τρομοκρατία ενώ οι υπόλοιποι πέντε είχαν καταδικαστεί για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων που έχει λάβει χώρα στην Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Η χώρα είχε επιβάλει μορατόριουμ στη θανατική ποινή μεταξύ του 2006 και του 2014.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC η Ιορδανία αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση της λόγω της μεγάλης αύξησης της εγκληματικότητας αλλά και λόγω της ολοένα αυξανόμενης απειλής από τζιχαντιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος που δραστηριοποιείται στις γειτονικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε τις εκτελέσεις.  «Η τρομακτική κλίμακα και η μυστικότητα γύρω από αυτές τις εκτελέσεις είναι συγκλονιστική» δήλωσε ο Samah Hadid, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω, τόσο για την Ιορδανία όσο και για τις προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό της θανατικής ποινής, ένα παράλογο και αναποτελεσματικό μέσο απόδοσης δικαιοσύνης» πρόσθεσε τέλος.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση