HomeHL-WorldΒ. Ιρλανδία: Με 1.000 ψήφους νίκησε το φιλοβρετανικό DUP τους εθνικιστές

Β. Ιρλανδία: Με 1.000 ψήφους νίκησε το φιλοβρετανικό DUP τους εθνικιστές

Θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP) παρέμεινε το ισχυρότερο στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού κέρδισε με μόλις μία έδρα διαφορά το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν κοπιώδεις συνομιλίες για να σχηματιστεί ξανά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Το DUP κέρδισε τις 28 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου της επαρχίας, αφού το Σιν Φέιν, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση της δύναμής του, σχεδόν εκμηδένισε το προβάδισμα των 10 εδρών που είχε εξασφαλίσει το κόμμα των Ενωτικών στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από έναν χρόνο.

Μόλις 1.000 ψήφοι από το σύνολο των 800.000 ήταν η διαφορά των δύο παρατάξεν, στις πιο αμφίρροπες εκλογές που διεξήχθησαν ποτέ στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν τώρα στη διάθεσή τους τρεις εβδομάδες για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, αν θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο η εξουσία να πάει στο Ουεστμίνστερ, το βρετανικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση