HomeHL-HealthΤο διάβασμα ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο

Το διάβασμα ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο

Επιδρά στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία προσφέροντας ανακούφιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το συστηματικό διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων φαίνεται ότι επιδρά στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία προσφέροντας ανακούφιση.

Ενεργοποιώντας παλαιότερες και ευτυχισμένες αναμνήσεις τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από χρόνιους πόνους να ξεχαστούν – να ξεχάσουν δηλαδή την επώδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται ανακαλώντας ευχάριστες αναμνήσεις.

Οι νευρολογικές δράσεις της νοητικής επεξεργασίας χαρακτήρων και ιστοριών έχει παρόμοια επίδραση στο νου με εκείνη της συμπεριφοριστικής θεραπείας και θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική μέθοδο ανακούφισης από τον χρόνιο πόνο, εξηγούν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Liverpool.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους συγκρίνοντας δυο ομάδες συμμετεχόντων εκ των οποίων εκείνοι της πρώτης ομάδας συμμετείχαν σε γκρουπ ανοιχτής ανάγνωσης, ενώ αυτοί της δεύτερης έκαναν ομαδική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Διαπίστωσαν ότι η ανοιχτή ανάγνωση ωθούσε τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν δικές τους ευχάριστες εμπειρίες και αναμνήσεις από στιγμές της ζωής τους όπου δεν πονούσαν, γεγονός που λειτουργούσε ανακουφιστικά.

Από την άλλη μεριά η συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία προσέφερε ανακούφιση επειδή επέτρεπε στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες της ζωής τους με χρόνιο πόνο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal for Medical Humanities.

vita.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση