HomeHL-9Το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας στο Ηράκλειο

Το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας στο Ηράκλειο

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοιχτό κάλεσμα στους φορείς και σε όλους τους Κρητικούς για την προβολή και ανάδειξη της φημισμένης Κρητικής Κουζίνας και των εκλεκτών Κρητικών προϊόντων διεθνώς απευθύνουν δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και ο σύλλογος Αποστολιανών Πεδιάδος που συνδιοργανώνουν με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας μεθαύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στο κέντρο «ΟΙ ΚΟΥΡΗΤΕΣ» στο Ηράκλειο (Γάζι) .

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα στη Περιφέρεια, οι συνδιοργανωτές του παραδοσιακού φεστιβάλ αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του και συγκεκριμένα:

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης: «Πρόκειται για ένα επιτυχημένο πλέον θεσμό που στηρίζει τα Κρητικά προϊόντα, την Κρητική Διατροφή, την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το φεστιβάλ που έχει λάβει πλέον πανελλήνια αναγνωρισιμότητα., καλούμε τον κόσμο να έρθει και να συμμετάσχει στην σπουδαία αυτή εκδήλωση.

Η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος Λένα Ηγουμενάκη: «Στο φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά δυο συλλόγους από την Σίφνο και την Ήπειρο που θα μας παρουσιάσουν την γευστική κουλτούρα του τόπου τους. Κύριος στόχος μας είναι να συλλέξουμε παλιές ξεχασμένες συνταγές, που μας μεγάλωσαν, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις διασώσουμε και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές».

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης Τίτος Κοκολάκης: «Το φεστιβάλ της Κρητικής Κουζίνας είναι ένα αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, έχει γίνει πλέον θεσμός και υποδηλώνει την βούληση των συλλόγων για ενότητα και συνεργασία. Το φεστιβάλ αντλεί την δύναμη του από τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά κυρίως από την λαϊκή παράδοση του τόπου μας και τους απλούς ανθρώπους που συμμετέχουν και μαγειρεύουν αναδεικνύοντας τον διατροφικό πολιτισμό του νησιού και το πρότυπο της Κρητικής Διατροφής».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο κόμικ που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των διοργανωτών και του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης με στόχο την προβολή και ανάδειξη των Κρητικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής.

Η Εκδήλωση

Με είσοδο ελεύθερη τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά: • Ομιλία από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για τις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες κρασιού • Παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας.

• Μουσικά ακούσματα από τον Νεκτάριο Σαμόλη

• Παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο »Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης». Παράλληλες εκδηλώσεις

• Παράδοση είναι όσα παραδίνουμε στις επόμενες γενιές, και κυρίως στα παιδιά, τα οποία μέσα από τα ήθη και τα έθιμα ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν τον πολιτισμό και τις ρίζες τους, γι’ αυτό μια χαρούμενη «ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΤΣΑ» θα περιμένει τους μικρούς μας επισκέπτες, από «ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ» και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας Τσαλικάκι, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει το «ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» με καλούδια που θα προσφέρουν σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ¨Ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί¨.

Για οποιαδήποτε πληροφορία από την Πρόεδρο του συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος Λένα Ηγουμενάκη, τηλέφωνο 6946034397, email [email protected] και [email protected]

Διαφήμιση
Διαφήμιση