HomeHL-Economy«Χαμένη χρονιά» το 2017 στην Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς αγορές σπάνε ολοένα νέα ρεκόρ

«Χαμένη χρονιά» το 2017 στην Ελλάδα, ενώ οι διεθνείς αγορές σπάνε ολοένα νέα ρεκόρ

Γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν Ελλάδα ούτε στα.... χαμηλά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια «χαμένη χρονιά» είναι πλέον για την Ελλάδα το 2017 για τους ξένους επενδυτές καθώς ούτε η 2η αξιολόγηση δόθηκε, ούτε διαφαίνεται η προσδοκώμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE), ούτε προχωρεί η εξυγίανση των κόκκινων δανείων.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω δεν εξελίχθηκαν, επιφέροντας ζημιές διότι οι ξένοι επενδυτές πόνταραν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές και σε ελληνικά ομόλογα, με την ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Όταν λοιπόν οι διεθνείς αγορές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω απο το άλλο (Dow Jones 21.000 μονάδες, Ftse 40% άνοδος απο το Brexit ), κανείς διαχειριστής ή επενδυτής δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στην Ελλάδα, χάνοντας χρήματα, όταν όλοι οι άλλοι κερδίζουν.

Οι ξένοι επενδυτές, λοιπόν, διέγραψαν την Ελλάδα απο τον επενδυτικό χάρτη και αποφάσισαν ότι θα ξανασχοληθούν μόνο όταν θα δοθεί η αξιολόγηση. Οι ξένοι, όμως, εγκατέλειψαν την Ελλάδα, διότι με την 72 σελίδων έκθεση του ΔΝΤ, αντιλήφθηκαν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει με τους σημερινούς υπέρογκους φόρους και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να γίνει, και μέχρι να γίνει, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο περιθώριο.

Όπως θα δούμε, όμως, απο τα στοιχεία, το 2008, η Ελλάδα πωλούσε τα περιουσιακά της στοιχεία ακριβά (26 ευρώ ανά μετοχή ο ΟΤΕ στην Deutche Telecom) ενω τώρα τα περισσότερα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία πωλούνται χαμηλότερα απο την λογιστική αξία – με εξαιρέσεις κάποια ξενοδοχεία (Hilton κλπ). Σήμερα, οι ίδιοι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν ούτε καν στα χαμηλά επίπεδα των 653 μονάδων – όπως τους κάλεσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ κ. Γεωργιάδης – διότι απλά δεν υπάρχουν προοπτικές να διπλασιάσουν τα χρήματα τους.

Η χαμένη χρονιά, όμως, του 2017 σημαίνει νέες δυσκολίες διότι το 2018 θα είναι χρονιά ελέγχων ( stress tests) στις τράπεζες, άρα εξ ορισμού χαμένη.

«H μοναδική περίπτωση να ασχοληθούν με την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συμφωνία στα κόκκινα δάνεια, αλλά αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί καθώς οι τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις 4-6%, όταν τα ελληνικά ομόλογα δίνουν 7%. Οι ξένοι επενδυτές θα έλθουν μόνο όταν το ποσοστό απόδοσης ξεπεράσει το 10%. Η ίδια εικόνα επικρατούσε αρχικά και στην Ισπανία, αλλά αργότερα όταν προσφέρθηκαν αποδόσεις 15-20% τότε οι επενδυτές επανέκαμψαν και η Ισπανία επανήλθε στην ανάπτυξη μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια», όπως αναφέρει διαχειριστής που επενδύει για λογαριασμό αμερικανικών funds.

Και οι αγορές μετοχών ή ομολόγων θα πραγματοποιηθούν ακόμη κι αν οι τιμές είναι υψηλότερες, διότι η ελληνική αγορά έχει κουράσει, ύστερα απο τρεις αποτυχημένες ανακεφαλαιοποίησεις των ελληνικών τραπεζών. Σ ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων κινείται στο 7% – ενω η ίδια απόδοση ήταν 7,8% όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

Μέσος ημερήσιος τζίρος ούτε 40 εκατ. ευρώ στο ΧΑ

Οι αριθμοί που υποδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία των ξένων επενδυτών είναι αποκαλυπτικοί: Τον Ιανουάριο, η μέση μηνιαία αξία συναλλαγών ανήλθε στα 838,21 εκατ. ευρώ ενω η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση ανήλθε στα 39 εκατ. ευρώ. Η δε συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου μειώθηκε στα 42 δισ. ευρώ έναντι 45 δισ. ευρώ.

Ποιά ήταν η εικόνα των συναλλαγών την τετραετία 2007-2010, «όταν οι ξένοι αγόραζαν την Ελλάδα πανάκριβα αποκτώντας τις μετοχές του ΟΤΕ απο την MIG έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή»

Με εξαίρεση τις χρονιές του 2012 και του 2014, όταν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα προσέλκυαν ξένους επενδυτές λόγω προσδοκιών για την επαναφορά στην ανάπτυξη, οι υπόλοιπες χρονιές – όπως και η τωρινή περίοδος υποδεικνύουν μια πλήρη απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα επίσημα στοιχεία απο το Χρηματιστήριο Αθηνών (Πίνακας 1) δείχνουν ότι το ανώτερο σημείο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εντοπίζεται το 2008, τόσο απο πλευράς του Γενικού Δείκτη, όσο και απο πλευράς συναλλαγών. Τον Ιανουάριο του 2008, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υψηλό σημείο στις 5208 μονάδες. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 78,1 δισ. ευρώ και η μέση αξία πράξης ήταν 8300 ευρώ, ενω τώρα δεν ξεπερνά ούτε τα 1000 ευρώ. Το 2008, δεν είναι μια τυχαία χρονιά καθώς πωλήθηκε στην Deutsche Telecom το 20% του ΟΤΕ έναντι 26 ευρώ ανά μετοχή. Πωλητής ήταν η MIG. Δηλαδή, τότε πωλήθηκε μια σημαντική υποδομή τηλεπικοινωνιών, έναντι όμως ακριβού τιμήματος. Οι ξένοι, όμως, επενδυτές αποκόπηκαν ξαφνικά απο την Ελλάδα την περίοδο 2009-2010 και ειδικότερα όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους με την άνοδο του Spread των ελληνικών ομολόγων ( Οκτώβριος 2009). Τότε ξεκίνησε η κάθοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων και σε 8 μήνες η Ελλάδα παραδόθηκε στο ΔΝΤ και το μνημόνιο. Απο τα 50,8 δισ ευρώ που ήταν η συνολική αξία συναλλαγών το 2009, την επόμενη χρονιά, το 2010 μειώθηκε στα 7,9 δισ. Ευρώ!

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση