HomeHL-9Ακόμα και ο θάνατος… κοστίζει στην Ελλάδα της κρίσης

Ακόμα και ο θάνατος… κοστίζει στην Ελλάδα της κρίσης

Τι ζητούν σήμερα οι οικογένειες των εκλιπόντων από τα γραφεία Τελετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα της κρίσης ακόμα και ο θάνατος… κοστίζει. Μπορεί τα Γραφεία Τελετών να έχουν μειώσει τις τιμές τους και οι οικογένειες των εκλιπόντων να μην έχουν πολλές απαιτήσεις ωστόσο το κόστος παραμένει σε… τετραψήφιο νούμερο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cretapost, μία κηδεία μπορεί να ξεκινήσει από 700 ευρώ (χωρίς την ενοικίαση ή αγορά του τάφου) και μπορεί – ανάλογα τις απαιτήσεις – να αγγίξει και τα 10.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν συναντάται εύκολα καθώς οι περισσότεροι ζητούν το κόστος να μην ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.

«Οι περισσότερες οικογένειες ζητούν τα έξοδα της κηδείας να μην ξεπεράσουν τα χρήματα που δίνει το εκάστοτε ταμείο. Το ΙΚΑ δίνει 762 ευρώ, το δημόσιο 1.000 ενώ υπάρχουν και κάποια ταμεία που δίνουν περισσότερα. Ωστόσο αν κάποιος θέλει κάτι παραπάνω τότε ζητά να τα δίνει σε δόσεις», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο Κώστας Μπουνάκης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου γραφείου Τελετών στο Ηράκλειο.

«Πέρασε η εποχή που κάναμε κηδείες των 5.000 ή και 10.000 ευρώ. Τώρα πλέον το πολύ να φτάσει στις 2.000 ευρώ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μαρκουλάκης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου γραφείου Τελετών ενώ παράλληλα τόνισε πως οι οικογένειες των εκλιπόντων προχωρούν σε σημαντικές περικοπές.

«Μία από τις πιο συνηθισμένες περικοπές είναι το 40ήμερο μνημόσυνο. Από τις 10 κηδείες οι μισές δεν θα κάνουν επίσημη τελετή γιατί το κοστολόγιο είναι τεράστιο άρα προχωρούν σε ένα κλειστό μνημόσυνο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μαρκουλάκης.

Ο… τιμοκατάλογος

Το cretapost ήρθε σε επαφή με γραφεία Τελετών στο Ηράκλειο και σας παρουσιάζει τον τιμοκατάλογο μίας… κηδείας!

kideia-kostos-timokatalogos1

Το φέρετρο κοστίζει από 250 ευρώ έως 10.000 ευρώ αναλόγως τι θα επιλέξει η οικογένεια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο cretapost οι ιδιοκτήτες των γραφείων Τελετών «με την σημερινή κρίση το πολύ να φτάσει στα 1.000 ευρώ».

Οι συνοδοί κοστίζουν 50 ευρώ ο ένας. Παλαιότερα οι οικογένειες συνήθιζαν να προσλαμβάνουν τέσσερα άτομα για να σηκώσουν και να συνοδεύσουν το φέρετρο ωστόσο σήμερα προτιμά να χρησιμοποιεί τα μέλη της οικογένειας. Αν δεν υπάρχουν τότε προσλαμβάνουν το πολύ δύο άτομα.

Ο σταυρός που χρησιμοποιείται στο φέρετρο κοστίζει από 50 ευρώ ενώ η ίδια τιμή ισχύει για τα κηδειόσημα, την αφισοκόλληση και την αναγγελία θανάτου στον Τύπο.

Τα στεφάνια κοστίζουν από 50 ευρώ το ένα ενώ για την Εκκλησία δίνει ο κάθε ένας ότι έχει ευχαρίστηση.

Ο τάφος στο δημοτικό κοιμητήριο Ηρακλείου κοστίζει 450 ευρώ χωρίς μάρμαρο και 700 ευρώ με μάρμαρο για τρία χρόνια, ενώ αν χρειαστεί ο νεκρός να παραμείνει έναν ακόμα χρόνο τότε ο δήμος του παραχωρεί τον χώρο δωρεάν.

Μεγάλο κόστος έχει ο καφές, το κονιάκ και τα βουτήματα που προσφέρονται μετά την τέλεση της κηδείας καθώς είναι 3,5 ευρώ το άτομο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση