HomeHL-World«Γέφυρες» στους Δημοκρατικούς ρίχνει ο Τραμπ

«Γέφυρες» στους Δημοκρατικούς ρίχνει ο Τραμπ

Σημάδια «πολιτικού ανοίγματος» στην πρώτη ομιλία στο Κογκρέσο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώτη επίσημη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο περιείχε τα σημάδια «πολιτικού ανοίγματος» για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ που όμως φαίνεται ότι θα επηρεάσουν ελάχιστα τους Δημοκρατικούς, που θα έχουν κομβικό ρόλο στη δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης που διαφάνηκε μέσα από τη φράση του, για «μια πραγματική και θετική μεταναστευτική μεταρρύθμιση» χάθηκε από τη ρητορική του, ότι οι Δημοκρατικοί παραπλάνησαν τους περισσότερους μετανάστες. «Η ομιλία του, ήταν η πιο αντιμεταναστευτική ομιλία που έχουμε ακούσει από οποιοδήποτε πρόεδρο μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσαρλς Σούμερ.

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους Δημοκρατικούς, ήταν οι αναφορές του Τραμπ σε περιστατικά αιματηρής βίας με την εμπλοκή μεταναστών.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ νίκησε στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, υποσχόμενος τη λήψη μέτρων κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Με την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων τον Ιανουάριο, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ τόσο ταξιδιωτών, όσο και προσφύγων από επτά χώρες, με μουσουλμανική πλειοψηφία. Ωστόσο, η εφαρμογή του διατάγματος αυτού, ανακλήθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη, ενώ στη συνέχεια, ανέστειλε την εφαρμογή προγράμματος για τους πρόσφυγες, ενώ εφάρμοσε πιο αυστηρές διαδικασίες για τις απελάσεις μεταναστών.

Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας των ΗΠΑ, τόσο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο κι από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ απέτυχαν εξαιτίας των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, αλλά και της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Οι πιο σοβαρές προκλήσεις εντοπίζονται στην προστασία των παράνομων μεταναστών που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, αλλά και στην μακρόχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα έντεκα εκατομμύρια παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, η νομοθεσία που θα δρομολογήσει τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών, θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη που έχει ο Τραμπ, από τον πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων του.

Ο Τραμπ, στην επίσημη ομιλία του στο Κογκρέσο, άφησε να εννοηθεί ότι η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας είναι πιθανή αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πρόθυμοι να κάνουν συμβιβασμούς.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση