HomeHL-9Κ. Φωτάκης: Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της επερχόμενης ανάπτυξης

Κ. Φωτάκης: Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της επερχόμενης ανάπτυξης

Μιλώντας στο πολυσυνέδριο Hellenic Innovation Forum

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη, οι εργασίες του πολυσυνεδρίου Hellenic Innovation Forum, σκοπός του οποίου είναι η ανάδειξη και προώθηση της καινοτομίας. Το συνέδριο, το οποίο οργανώνει η Ethos Events και ο μη Κυβερνητικός Οργανισμός SciCo, θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πιο πρόσφατων καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών, η διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής εγχώριας υποδομής, η δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας καθώς και η προώθηση ενός αποτελεσματικού περιβάλλοντος μεταφοράς τεχνογνωσίας από το εργαστήριο στην αγορά. Μέσω των εργασιών του συνεδρίου επιδιώκεται επίσης η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών θεσμών, ιδιωτών επενδυτών καθώς και η προώθηση της καινοτομίας ως μέσου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου απηύθυνε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για κατεπείγουσες και άμεσες δράσεις αφού όπως τόνισε ο ίδιος, όλα τα σημάδια δείχνουν πως αρχίζει να σταθεροποιείται το θέμα της οικονομίας και να επέρχεται η ανάπτυξη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η καινοτομία.

Κύριοι πυλώνες της οικονομίας της γνώσης αποτελούν οι τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, οι οποίοι βασίζονται τόσο στην έρευνα που στηρίζει τις ανάγκες της αγοράς όσο και στην έρευνα που προέρχεται από την επιστημονική περιέργεια, δήλωσε ο κύριος Φωτάκης. Η τελευταία έχει μακροπρόθεσμο και προσθετικό χαρακτήρα και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε, λέγοντας ότι ο νόμος για την έρευνα, που ψηφίστηκε το 2016, βελτιώνει σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας δίνοντας κίνητρα στους νέους επιστήμονες. Ο κύριος Φωτάκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ίδρυσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο θεσμό για το ερευνητικό τοπίο της χώρας και θα επικεντρωθεί στη στήριξη και την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην επιδίωξη της αριστείας.

Αναφέρθηκε επίσης στις χρηματοδοτικές δυνατότητες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί, αφού ο αναπτυξιακός νόμος που έχει ψηφιστεί δημιουργεί γέφυρα ανάμεσα στην έρευνα και την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κύριος Φωτάκης, υπάρχει μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων -αφού στο καθεστώς της καινοτομίας μπορούν να υπαχθούν σχέδια που σχετίζονται με ερευνητικά αποτελέσματα και ευρεσιτεχνίες-, υπάρχει παγιοποίηση του συντελεστή φορολογικού εισοδήματος για 12 έτη για επενδύσεις μεγάλου μεγέθους ενώ το φορολογικό πλαίσιο εξακολουθεί να δίνει φοροαπαλλαγές για δαπάνες που γίνονται για επενδυτικές δραστηριότητες.

Όπως επεσήμανε τέλος, παρά το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης -όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας- η έρευνα αποτελεί τον εύκολο στόχο για περικοπές, το 2015 υπήρξε μια θεαματική αύξηση των δαπανών για την έρευνα που έφτασε στο 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αναφέρθηκε επίσης στη σύμπραξη του Ελληνικού Δημοσίου με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μέσω της οποία έχει εξασφαλιστεί ελάχιστο επενδυτικό κεφάλαιο της τάξης των 260 εκατ. ευρώ. Τόνισε επιπλέον ότι ο ρόλος του Ταμείου «Παράθυρο Καινοτομίας» θα είναι να μεταφράζει ιδέες και ερευνητικά αποτελέσματα σε επιχειρήσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση