HomeHL-CultureΣε δημοπρασία το πρώτο πορτρέτο του Φρ. Μπέικον για τον εραστή του Τζ. Ντάιερ

Σε δημοπρασία το πρώτο πορτρέτο του Φρ. Μπέικον για τον εραστή του Τζ. Ντάιερ

Η αξία του τρίπτυχο έργου υπολογίζεται μεταξύ 50 και 70 εκατ. δολαρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δημοπρασία θα τεθεί για πρώτη φορά το παρθενικό πορτρέτο του Φράνσις Μπέικον για τον αδελφικό του φίλο και πιο αγαπημένο εραστή του, Τζόρτ Ντάιερ.   Το τρίπτυχο δημιουργήθηκε το 1963, τρεις μήνες αφότου είχε ξεκινήσει η σχέση των δύο αντρών, η οποία, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ξεκίνησε όταν ο Μπέικον έπιασε στα πράσα τον Ντάιερ την ώρα που προσπαθούσε να διαρρήξει το σπίτι του στο Σάουθ Κένσινγκτον, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Μία άλλη πιο πεζή αλήθεια θέλει τον Ντάιερ να προσκάλεσε απλώς το διάσημο ζωγράφο για ένα ποτό σε παμπ του Σόχο.   Κάπως έτσι ξεκίνησε μία θυελλώδης σχέση που κατέληξε σε τραγωδία περίπου μία δεκαετία αργότερα όταν ο Ντάιερ αυτοκτόνησε, μερικές μόνο μέρες πριν τη σημαντική ρετροσπεκτίβα του Μπέικον στο Γκραν Παλαί του Παρισιού.

Αυτή την περίοδο, το τρίπτυχο έργο «Τρεις σπουδές για πορτρέτο του Τζορτζ Ντάιερ» εκτίθεται στον οίκο Christie’s πριν τεθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το Μάιο. Η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70 εκατ. δολαρίων.

Ο Ντάιερ απεικονίζεται σε περισσότερους από 40 πίνακες του Μπέικον, ωστόσο, το τρίπτυχο αυτό ήταν το παρθενικό του σπουδαίου ζωγράφου, γεγονός που του προσδίδει αναμφίβολα ιστορική σημασία.

Ο Loci Gouzer, ο αναπληρωτής πρόεδρος για την μεταπολεμική και τη σύγχρονη Τέχνη στον οίκο Christie’s δήλωσε πως το πορτραίτο αποτελεί παράδειγμα του δυναμισμού και της σύνθετης ψυχολογίας για την οποία φημιζόταν ο Bacon.

«Ο Τζόρτζ Ντάιερ ήταν για τον Μπέικον ότι η Ντόρα Μάαρ για τον Πικάσο. Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μοντέλο του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, γιατί η περσόνα και τα φυσικά χαρακτηριστικά του Ντάιερ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις εικαστικές καινοτομίες του Μπέικον», πρόσθεσε.   Με πληροφορίες από τη Guardian lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση