HomeΕΛΛΑΔΑΤο υπ. Δικαιοσύνης εξέδωσε οδηγό για την πρόληψη αυτοκτονιών στη φυλακή

Το υπ. Δικαιοσύνης εξέδωσε οδηγό για την πρόληψη αυτοκτονιών στη φυλακή

Σε 5.500 αντίτυπα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εκδοτικό έργο έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά «Το αλφαβητάρι του κρατούμενου» στην Αγγλική και Αλβανική γλώσσα το υπουργείο Δικαιοσύνης (γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) προχώρησε στην έκδοση ενός πρακτικού οδηγού πρόληψης αυτοκτονιών, όπως το αποκαλεί, υπό τον τίτλο: «Αυτοκτονία στη φυλακή: Πώς να την προλάβω;».

Η νέα έκδοση που κυκλοφόρησε σε 5.500 αντίτυπα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης για «την ασφαλή διαβίωση των κρατουμένων και την υποστήριξη του έργου των υπαλλήλων, στη βάση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατου αγαθού».

Ο πρακτικός αυτός οδηγός θα διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό των φυλακών, που έρχεται σε άμεση επαφή με τους κρατουμένους (κυρίως φύλακες και εξωτερικούς φρουρούς) και αποσκοπεί στην έγκαιρη πρόληψη των αυτοκτονιών και εν γένει αυτοκαταστροφικών πράξεων των κρατουμένων.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οδηγός στοχεύει στο «να βοηθήσει τους υπαλλήλους στον έγκαιρο εντοπισμό, μέσα από τα γενικά χαρακτηριστικά, αλλά και ειδικές ενδείξεις, της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς».

Καταγράφοντας τις ενδείξεις που υποδηλώνουν «αυτοκαταστροφικές τάσεις και επισημαίνοντας με πρακτικό τρόπο το τι πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν μια αυτοκτονία (ή αυτοκαταστροφική πράξη) μέσα στα καταστήματα κράτησης, δίδονται στο προσωπικό κατευθύνσεις για τον τρόπο που πρέπει να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτρεπτικά, αλλά και τι να αποφεύγει».

Με την έκδοση αυτή, η χώρα μας προσαρμόζεται στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συστάσεις για τη λήψη μέτρων εντοπισμού των κρατουμένων, που είναι πιθανόν να αυτοτραυματισθούν ή να αυτοκτονήσουν.

Τον επίμαχο οδηγό συνέταξε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια εγκληματολογικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Όλγα Θεμελή, ενώ για την επεξεργασία και επιμέλειά του δούλεψαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης (φυλακές και την κεντρική υπηρεσία).

Η εικαστική επιμέλεια και η εκτύπωση του οδηγού σε 5.500 αντίτυπα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, εκπαιδεύσεις του προσωπικού, όπου ο οδηγός αυτός θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση