HomeΕΛΛΑΔΑΣταϊκούρας: Υποχωρήσεις, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα

Σταϊκούρας: Υποχωρήσεις, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα

Επίθεση στη Βουλή μετά την ενημέρωση Τσακαλώτου για το Eurogroup

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα, περιέγραψε ως το τρίπτυχο της «κυβερνητικής αποτυχίας», ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ενημέρωση του Ευ. Τσακαλώτου για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για «κυβέρνηση προθύμων» και εξέφρασε τον φόβο ότι μετά την σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, η «δημιουργική ασάφεια» παραμένει κι -όπως είπε- «όλοι ξέρουμε τι κόστος είχε αυτή για την χώρα».

Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να είναι διαφορετική σήμερα η συζήτηση: να έχει κλείσει η αξιολόγηση, να έχουν ληφθεί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (εκκρεμότητα που υπάρχει από τον Μάρτιο του 2015). «Δυστυχώς όμως, ένα ακόμη Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία της αξιολόγησης, χωρίς χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής της, με πλήρη υποχώρηση της κυβέρνησης προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς τις αναγκαίες και ουσιαστικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος και με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μετατίθεται για το μέλλον» επισήμανε. Συνεπώς, όπως τόνισε, η εκκρεμότητα παραμένει, το σύρσιμο όμως της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για την χώρα.

Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση;

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε τα εννέα σημεία της κριτικής της ΝΔ προς την κυβέρνηση και έθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών αντιστοίχως ερωτήματα.

«Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση; Ο πρωθυπουργός είχε πει 5 Δεκεμβρίου. Ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαράλωσης της ΕΚΤ»

Πότε θα έπρεπε να είχε κλείσει η αξιολόγηση;

Πότε προβλέπει ο προϋπολογισμός εκταμίευση της δόσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη.

Ποιος λέει ψέματα;

«Σήμερα πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών. Ενώ η Οικονομία βουλιάζει, οι καταθέσεις μειώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, το καθαρό ισοζύγιο ανοίγματος και κλεισίματος επιχειρήσεων είναι το χειρότερο από την αρχή της κρίσης και το ΑΕΠ προσπαθεί να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014. Χάθηκαν δύο χρόνια» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπήρξε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup; «Ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup λέει ότι δεν υπήρξε συμφωνία, παραπέμπονται όλα στην διαπραγμάτευση ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να υπάρξει συμφωνία, το Μέγαρο Μαξίμου είπε πως υπήρξε πολιτική συμφωνία. Ποιος λέει ψέματα;».

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε, πως η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος για την Οικονομία και την χώρα. Συμφωνούν, η Τράπεζα της Ελλάδας, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. «Και δεν είναι μόνο εκτίμηση, είναι και διαπίστωση κι αυτό γιατί οι καθυστερήσεις και οι ιδεοληψίες οδήγησαν σε 9 δισ. ευρώ» είπε.

Εκτίμησε επίσης, ότι ακολουθούν μέτρα που θα βιώσουν οι πολίτες με οδυνηρό τρόπο.

Αναφερόμενος στο θέμα των απαιτήσεων των δανειστών, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

Αποδοχή των απαιτήσεων

«Μήπως όμως τις αποδεχθήκατε εν τέλει αυτές τις απαιτήσεις;» ρώτησε. Γιατί πώς αλλιώς αξιολογείτε τη δήλωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών στην εκπλήρωση των απαιτήσεων σε τομείς κλειδιά και στη βάση αυτή, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή».

«Είναι σαφές ότι με την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους δανειστές, θα έχουμε την διεύρυνση και την επέκταση της λιτότητας με την υπογραφή Τσίπρα – Τσακαλώτου» υπογράμμισε ο τομεάρχης της ΝΔ. Εξηγώντας το σκεπτικό του, είπε πως με δεδομένες τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά το 2018, το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί 2018 – 2021, θα είναι τέταρτο μνημόνιο.

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

«Συμφωνήσατε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Εσείς δεν λέγατε ότι δεν βγαίνουν; Είναι αδύνατον, δεν έλεγε ο πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είχε αποκλείσει προληπτική νομοθέτηση μέτρων και αιτιολογούσε ότι «εκφεύγει αυτό του δημοκρατικού πλαισίου και των ηθικών αξιών», τώρα συμφωνεί. «Μας δουλεύετε;» ρώτησε προς την πτέρυγα της συμπολίτευσης και αναφέρθηκε στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, λέγοντας πως ενώ πριν ένα μήνα η κυβέρνηση έλεγε πως «δεν είναι καν στις προθέσεις της κυβέρνησης, σήμερα υιοθετεί μειώσεις».

Μέτρα λιτότητας

«Όλα τα μέτρα λιτότητας – κι αυτά που έχουν τον μανδύα των διαθρωτικών αλλαγών, θα εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι- ενώ τα όποια επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Επικαλέστηκε δε την δήλωση του Νταϊσελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία, αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώνονται, τότε μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ενώ συμπλήρωσε πως εάν οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα -δηλαδή για το αφορολόγητο και τις συντάξεις- μπορεί να υπάρξει χώρος που θα ενισχύει την ανάπτυξη.

«Εσείς δεν λέγατε πως οι στόχοι δεν πιάνονται και απαιτούν νέα μέτρα λιτότητας και σήμερα υποστηρίζετε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό αποτέλεσμα για ελαφρύνσεις;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πως αντί η κυβέρνηση να συζητά για χαμηλότερους ρεαλιστικούς στόχους, που θα δημιουργήσουν χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις, έχει ήδη δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η επίτευξη των οποίων απαιτεί νέα μέτρα λιτότητας. Δηλαδή, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, πρόσθετα μέτρα λιτότητας ώστε να επιτευχθεί υπερκάλυψη του στόχου, να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενεργοποιηθούν ίσως κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, που προβλέπονται ούτως ή άλλως στο δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο (μείωση των φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ) και σήμερα μετά το 2018 θα μειώσει το ΦΠΑ από το 24% που το πήγε στο 13% που το βρήκε.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση