HomeΚΡΗΤΗ«Τυφλές» κατασχέσεις σε ακατάσχετους λογαριασμούς

«Τυφλές» κατασχέσεις σε ακατάσχετους λογαριασμούς

Στη βουλή οι καταγγελίες που έχουν γίνει στον Συνήγορο του Πολίτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις κατασχέσεις των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και τον αποκλεισμό μερίδας μισθωτών και συνταξιούχων από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Από μια πληθώρα καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη, προκύπτει πως πολλές δημόσιες υπηρεσίες ακολουθούν μια ακόρεστη εισπρακτική πρακτική πάνω στους ακατάσχετους λογαριασμούς, εφαρμόζοντας «τυφλά» το ν. 4336/2015 που ορίζει πως το ποσό που προστατεύεται από κατάσχεση, για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο,  ανέρχεται στα 1250 ευρώ μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Έτσι, κατάσχονται προνοιακά επιδόματα χωρίς να εξετάζεται η πραγματική οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, καθώς δεν έχουν οριστεί ως ακατάσχετα, θέτοντας ουσιαστικά υπό αίρεση τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημιουργείται πρόβλημα με το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, καθώς σε μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς που υπέστησαν κατάσχεση και δεν υπερβαίνουν το όριο των 1250 ευρώ, οι τράπεζες παύουν τη λειτουργία των χρεωστικών καρτών που ήταν συνδεδεμένες με αυτούς. Με αυτόν την πρακτική, οι δικαιούχοι αναγκάζονται να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα για κάθε τους ανάληψη, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται υποχρεωτικά σε αγορές μόνο με μετρητά και άρα στον αποκλεισμό τους από το αφορολόγητο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση