HomeHL-WorldΗ πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο θα έχει πολλές κόντρες

Η πρώτη ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο θα έχει πολλές κόντρες

Νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικανών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πολ Ράιαν προσκάλεσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου όμως οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ στα 603 δισεκατομμύρια δολάρια ρίχνει λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των 45ου προέδρου των ΗΠΑ με τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Αυξάνει τη δυσαρέσκεια και στους Δημοκρατικούς αλλά και στους Ρεπουμπλικάνους με τους πρώτους να ισχυρίζονται ότι, η προτεινόμενη μείωση άλλων δαπανών, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών, θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή προγραμμάτων που υλοποιούνται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπως, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η παιδεία.

Ο Πολ Ράιαν προσκάλεσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου όμως οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές

Στις ΗΠΑ, οι πολίτες αναμένουν με ανυπομονησία την ομιλία Τραμπ. Αποτελεί παράδοση στη χώρα να προσκαλούνται οι νέοι πρόεδροι να μιλήσουν ενώπιον των κοινοβουλευτικών από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN, είθισται ο πρόεδρος να εκφωνεί ομιλία στο Κογκρέσο ένα χρόνο αφότου έχει αναλάβει την εξουσία. Τώρα όμως ο Τραμπ άδραξε την ευκαιρία μετά την πρόσκληση που είχε από τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για το λόγο αυτό θα εκφωνήσει την ομιλία του ενώπιον των Σωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας λίγες ημέρες αφότου έκλεισε ένα μήνα στο Λευκό Οίκο.

Οι πολίτες και οι αντιπρόσωποί τους θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν απευθείας τον πρόεδρο να περιγράφει το όραμά του. Ο Τραμπ θα πιέσει το Κογκρέσο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, όπως αναφέρει η «Wall Street Journal»: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,απευθυνόμενος στο Κογκρέσο σήμερα θα αναζητήσει την αύξηση κατά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων των αμυντικών δαπανών με παράλληλη περικοπή άλλων προγραμμάτων».

«Ο Τραμπ θέλει αύξηση ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αμυντικές δαπάνες», αναφέρουν οι «Financial Times». Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι, σε όλα τα υπουργεία, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα μειωθεί ο προϋπολογισμός ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μια «σημαντική μείωση» στη διεθνή βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί μεταξύ άλλων να αναδιοργανώσει τον στρατό αυξάνοντας τα διαθέσιμα μέσα του.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση